Ungari parlamendivalimised võitis Orbani erakond (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban kuulutas võitu valimistel.
Ungari peaminister Viktor Orban kuulutas võitu valimistel. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ungari parlamendivalimisi on võitmas peaminister Viktor Orbani marurahvuslik erakond Fidesz 49,29 toetusprotsendiga, teatas ööl vastu esmaspäeva keskvalimiskomisjon, kui kokku oli loetud rohkem kui 98 protsenti häältest.

Paremäärmuslik erakond Jobbik on kogumas 19,67 protsenti häältest ja vasaktsentristlikud sotsialistid 12,42 protsenti. Roheliste partei LMP on saamas 6,97 toetusprotsenti.

Fidesz on seega koos koalitsioonipartneri kristlike demokraatidega võtmas umbes 134 kohta 199-kohalises parlamendis.

Valimisosalus küündis viimastel andmetel 69,26 protsendini.

Orban kuulutas ööl vastu esmaspäeva oma erakonna "ajaloolist võitu" parlamendivalimistel.

"Ungarlased said selle ajaloolise võiduga võimaluse kaitsta ennast ja kaitsta Ungarit," ütles Orban võidukõnes toetajatele.

Erakonna Jobbik esimees Gábor Vona tunnistas Fideszi võitu ja teatas ühtlasi ametist lahkumisest. Vona lubas pühapäeval, et astub valimiskaotuse korral tagasi ja usaldab oma saatuse erakonna kätesse.

Fideszi võitu tunnistas ka sotsialistide liider Gergely Karacsony.

"Tulemus ei olnud selline, mida me lootsime, kuid kaotajad peavad alati võitjaid õnnitlema," tõdes Karacsony.

Fideszi võidus ei olnud kahtlust, kuid analüütikute hinnangul määras selle suuruse valimisaktiivsus. Asjatundjad hoiatasid, et kui valimisosalus kasvõi mõne protsendipunkti võrra tõuseb, võib Fidesz absoluutsest enamusest ilma jääda, sest see tähendab, et hääletama tulevad teiste erakondade toetajad, kes ei ole harilikult nii usinad kui Fideszi veendunud poolehoidjad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles