Venemaa: raketirünnaku Süüria õhuväebaasile korraldas Iisrael (18)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakett Ida-Ghouta kohal.
Rakett Ida-Ghouta kohal. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Vene sõjavägi süüdistas täna hommikuses raketirünnakus Süüria õhuväebaasile Iisraeli.

«Kaks Iisraeli sõjaväe lennukit F-15 ründasid õhuväebaasi Moskva aja järgi kella 03.25 ja 03.53 vahel (Eesti aeg 02.25-02.53) kaheksa raketi abil, mida kaugjuhiti Liibanoni territooriumilt Süüria õhuruumi sisenemata,» vahendasid Vene uudisteagentuurid Vene kaitseministeeriumit.

Vene kaitseministeeriumi teatel ükski Vene sõjaväelane raketirünnakus viga ei saanud ning Süüria õhutõrje tulistas kaheksast baasi pihta tulistatud raketist alla viis. Süüria süüdistas raketirünnaku korraldamises samuti Iisraeli.

«Iisraeli rünnak T-4 lennuväljale korraldati F-15 lennukitega, mis tulistasid Liibanoni territooriumi kohalt mitu raketti,» vahendas riiklik uudisteagentuur SANA sõjaväeallikat.

Süüria Tiyase õhujõudude baasi Т-4 kohal märgati raketirünnaku ajal Iisraeli õhujõudude luurelennukit, edastas araabia telejaama Al Mayadeen korrespondent. Telejaam teatas varem, et Tiyase baasi tabanud raketid tulid üle Liibanoni Vahemerelt.

Veebruaris pommitasid Iisraeli õhujõud Tiyase baasi kättemaksuks Iisraeli hävitaja F-16 allatulistamise eest. Iisrael ei ole esialgu viimast raketilööki kommenteerinud.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov nimetas väidetavat Iisraeli õhurünnakut ohtlikuks arenguks. «See on väga ohtlik areng. Ma loodan, et USA ja selle juhitavas koalitsioonis osalevate riikide relvajõud mõistavad seda,» ütles Lavrov.

Vene välisministri sõnul tuleb rünnakut Süüria Tiyase õhujõudude baasile uurida. «On palju teateid selle kohta, kes lendas ja kes ei lennanud. Nii palju, kui ma aru saan, on Washington eitanud, et rünnaku korraldasid ameeriklased või teised koalitsiooni liikmed,» lausus ta.

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus direktori Rami Abdel Rahmani sõnul on teada, et Tiyase õhuväebaasis viibivad Venemaa, Iraani ja Liibanoni šiialiikumise Hizbollah võitlejad.

Iisrael on korduvalt hoiatanud, et ei aktsepteeri peavaenlase Iraani sõjalist kohalolekut naaberriigis Süürias.

Prantsusmaa ja USA on rünnaku korraldamist eitanud.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse sõnul hukkus õhulöögis T-4 õhuväebaasile 14 inimest, nende seas ka Iraani liitlasvägede sõdurid.

Laupäeval nimetas president Donald Trump vähemalt 40 ohvrit nõudnud keemiarünnaku järel Süüria presidenti Bashar al-Assadi elajaks ja taunis Assadi toetajana ka Venemaa riigipead Vladimir Putinit.

Eile hoiatas Trump Twitteris, et keelatud massihävitusrelva kasutajatel tuleb maksta kallist hinda. Täna arutavad USA kaitseametnikud võimalikku vastust.

Pentagon on aga õhurünnakute korraldamise välistanud. «Kaitseministeerium ei korralda hetkel Süürias õhurünnakuid,» ütles Pentagoni kõneisik. «Kuid me jälgime olukorda tähelepanelikult ja toetame diplomaatilisi pingutusi võtta vastutusele keemiarelva kasutajad Süürias.»

ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb täna õhtul Süürias kahtlustatava keemiarünnaku asjus, teatasid diplomaatilised allikad uudisteagentuurile AFP.

Prantsusmaa tegi algatuse, kuid kohtumist nõudsid ka USA, Suurbritannia ja Rootsi.

Moskva lükkas laupäeval tagasi väited, et Süüria režiim kasutas Ida-Ghouta piirkonnas opositsiooni käes olevat linna rünnates keemiarelva.

«Me eitame seda informatsiooni kindlalt,» ütles Süüria vaenupoolte Venemaa lepituskeskuse juht kindralpolkovnik Juri Jevtušenko uudisteagentuuridele.

«Me oleme valmis, kui Douma on mässuliste käest vabastatud, saatma kohe Vene kiirgus-, keemia- ja bioloogilise kaitse spetsialistid koguma andmeid, mis kinnitavad, et need väited on fabritseeritud,» lisas ta.

Iraan mõistis eile hukka väited Süüria režiimi keemiarünnakust mässuliste käes olevale Douma linnale, nimetades neid vandenõuks Teherani liitlase president Bashar al-Assadi vastu ja ettekäändeks sõjalistele sammudele.

Briti välisminister Boris Johnson hoiatas Venemaad, et see ei püüaks takistada Doumas aset leidnud arvatava keemiarelvarünnaku rahvusvahelist uurimist.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles