Vene teadlane: Iisraeli raketirünnak oli USAga kooskõlastatud (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusvägede ja Venemaa õhurünnak Ida-Ghoutale.
Süüria valitsusvägede ja Venemaa õhurünnak Ida-Ghoutale. Foto: HAMZA AL-AJWEH/AFP/Scanpix

Iisraeli õhujõudude raketirünnak Süüria Tiyase õhuväebaasile korraldati tõenäoliselt kooskõlastatult USA juhitava koalitsiooniga ja selle eesmärk oli uurida Vene ja Süüria side- ja seiresüsteemide töö kvaliteeti, väitis venelasest sõjandusteadlane Jevgeni Nikitenko täna.

«USA tunnistas üsna otse ja ausalt, et Tiyase õhuväebaasile korraldatud raketirünnaku taga ei olnud nemad. Vene kaitseametkonna teave, et löögi andis Iisrael, ei tähenda kuidagi, et USA sellega seotud ei olnud. Washington oli selle löögi andmisest huvitatud, olgugi mitte oma õhujõududega. Iisraellased tegutsesid oma huve kaitstes ka anglosakside huvides,» ütles Nikitenko Interfaxile.

Eksperdi hinnangul oli raketilöögil kaks põhieesmärki. «Loomulikult oli eesmärk kahjustada Süüria sõjaväe taristut, kuid oli ka teine siht - hinnata Süüria õhutõrje reageerimisvõimet, samuti Vene side- ja seiresüsteeme. Anglosaksid ja iisraellased eritlevad reaktsiooni sellele õhulöögile ja teevad oma järeldused. Sellise löögi andmine on väga hea viis kontrollida eelkõige Vene süsteeme,» ütles ta.

Täna varahommikul sai raketirünnakus Süüria Tiyase õhuväebaasile surma 14 sõdurit, teiste seas Iraani võitlejaid, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus. Süüria riigitelevisiooni teatel hävitas riigi õhutõrje kaheksa raketti.

Vene sõjaväe ja Süüria režiimi väitel korraldas raketirünnaku Iisrael. Vene kaitseministeeriumi teatel ükski Vene sõjaväelane raketirünnakus viga ei saanud ning Süüria õhutõrje tulistas kaheksast baasi pihta tulistatud raketist alla viis.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles