Vene välisminister: Damaskuse süüdistamine keemiarünnakus on provokatsioon (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pommitamine Doumas.
Pommitamine Doumas. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanix

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles täna, et Süüria valitsuse süüdistamine Douma arvatavas keemiarünnakus on provokatsioon ning sealt ei ole leitud jälgi kemikaalidest.

«Meil oli võimalus kommenteerida toimuvat veel enne, kui see tegelikkuseks muutus. Meie sõjaväelased, kes viibivad Süürias, on mitu korda hoiatanud, et kõigi tunnuste kohaselt valmistatakse ette suurt provokatsiooni, sellest rääkis ka Süüria valitsus, mille eesmärk on süüdistada taas keemiarelva tarvitamises rahuliku elanikkonna vastu,» ütles Lavrov Moskvas pressikonverentsil.

Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

Lavrov hoiatas, et Venemaa vastu on vallandatud tohutu kampaania, justkui varjaks ta Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi keemiarünnakuid. «Nagu me hoiatasime, saabusid teated Damaskuse Ida-Ghouta eeslinnast Doumast. Näete, kõik see sai tohutu Süüria-vastase kampaania ajendiks, praegu algas see ka meie vastu, justkui Venemaa varjaks režiimi kuritegusid,» lausus välisminister.

Vene sõjaväelased juba käisid väidetavas keemiarünnakupaigas Doumas ega leidnud sealt kloori jälgi, ütles ta.

«Meie sõjaväeasjatundjad juba käisid selles kohas, seal käis ka Süüria Punane Poolkuu, millel on väga hea rahvusvaheline maine, sh ÜRO-s, ja rahvusvaheline Punane Rist. Nad ei leidnud seal mingeid märke kloori või mõne muu keemilise olluse pruukimisest rahulike elanike vastu,» ütles Lavrov.

Ta juhtis tähelepanu, et teadetes USA ja Prantsuse presidendi vestlusest mainitakse, et nad vahetasid tõendeid selle kohta, et keemiarelva kasutas Assadi režiim.

«Kiirus, millega asjatundjad teavitasid oma juhtkonda, on hunnitu, neid sunniti sellisele järeldusele tulema. Ma ei taha olla irooniline, kuid see ei seondu kuidagi tegelikult toimuda võinuga,» väitis Vene esidiplomaat.

Täna väitis Lavrov ka, et arvatav Iisraeli õhurünnak Süüria õhuväebaasile on ohtlik areng. Iisrael pole aga siiani väiteid kommenteerinud. «See on väga ohtlik areng. Ma loodan, et USA ja selle juhitavas koalitsioonis osalevate riikide relvajõud mõistavad seda,» ütles Lavrov.

Vene välisministri sõnul tuleb rünnakut Süüria Tiyase õhujõudude baasile uurida. «On palju teateid selle kohta, kes lendas ja kes ei lennanud. Nii palju, kui ma aru saan, on Washington eitanud, et rünnaku korraldasid ameeriklased või teised koalitsiooni liikmed,» lausus ta.

Süüria relvajõudude tehnika ja sõdurid Doumas.
Süüria relvajõudude tehnika ja sõdurid Doumas. Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

Süürias Ida-Ghoutas asuvas Douma linnas, kust evakueeritakse mässulisi ja nende pereliikmeid, korraldati laupäeval gaasirünnak, milles hukkus aktivistide ja meedikute andmeil vähemalt 40 inimest.

USA president Donald Trump nimetas keemiarünnaku järel Süüria presidenti Bashar al-Assadi elajaks ja taunis Assadi toetajana ka Vene liidrit Vladimir Putinit. Eile hoiatas Trump Twitteris, et keelatud massihävitusrelva kasutajatel tuleb maksta kallist hinda.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) uurib teateid arvatavast keemiarünnakust Süüria mässuliste kontrolli all olevale Douma linnale, teatas organisatsiooni juht täna.

«Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon koostas esialgse analüüsi teadete kohta keemiarelvade väidetavast kasutamisest,» ütles OPCW peadirektor Ahmet Üzümcü, kelle sõnul kogub organisatsiooni uurimisrühm praegu lisainfot eesmärgiga selgitada välja, kas keemiarelvi kasutati.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles