USA kaitseminister ei välista sõjalist aktsiooni Süüria režiimi vastu (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil USA kaitseminister James Mattis, taustal USA president Donald Trump.
Esiplaanil USA kaitseminister James Mattis, taustal USA president Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

USA kaitseminister James Mattis vihjas täna Venemaa võimalikule seotusele arvatava gaasirünnakuga Süürias ning ütles, et ei välista sõjalist vastust.

«Kõigepealt tuleb küsida, miks keemiarelvi üldse kasutatakse, kui Venemaa oli kõigi keemiarelvade likvideerimise garant,» ütles Mattis. «Tegeleme selle küsimusega oma liitlaste ja partneritega NATO-st Katarini... hetkel ei välista ma midagi.» 

Assadi vastu on valmis tegutsema ka Suurbritannia peaminister Theresa May. 

«Kui rünnak kinnitust leiab, on tegemist veel ühe näitega Assadi režiimi jõhkrusest ning jultunud hoolimatusest oma rahva ja seaduslike kohustuste vastu,» ütles Taanis visiidil viibiv May ajakirjanikele pärast kohtumist peaminister Lars Løkke Rasmusseniga.

«Kui selgub, et rünnaku eest vastutavad nemad, tuleb režiim ja selle toetajad, kaasa arvatud Venemaa, vastutusele võtta,» sõnas Briti valitsusjuht. May sõnul mõistab Ühendkuningriik hukka keemiarelvade kasutamise mis tahes asjaoludel ning võimalikult kiiresti tuleb välja selgitada, mis laupäeval juhtus.

Bashar al-Assad (vasakul) ja Vladimir Putin.
Bashar al-Assad (vasakul) ja Vladimir Putin. Foto: Sputnik Photo Agency/REUTERS/Scanpix

Süürias Ida-Ghoutas asuvas Douma linnas, kust evakueeritakse mässulisi ja nende pereliikmeid, korraldati laupäeval gaasirünnak, milles hukkus aktivistide ja meedikute andmeil vähemalt 40 inimest.

USA president Donald Trump nimetas keemiarünnaku järel Süüria presidenti Bashar al-Assadi elajaks ja taunis Assadi toetajana ka Vene liidrit Vladimir Putinit. Eile hoiatas Trump Twitteris, et keelatud massihävitusrelva kasutajatel tuleb maksta kallist hinda.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles