AJA PEEGEL. Aeg pole suutnud Põhja-Iirimaal haavu parandada

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: Iiri Vabariigi peaminister Bertie Ahern, USA senaator ja Põhja-Iiri rahukõneluste erisaadik George Mitchell ning Briti peaminister Tony Blair 1998. aasta 10. aprillil pärast suure reede kokkuleppe sõlmimist.
Vasakult paremale: Iiri Vabariigi peaminister Bertie Ahern, USA senaator ja Põhja-Iiri rahukõneluste erisaadik George Mitchell ning Briti peaminister Tony Blair 1998. aasta 10. aprillil pärast suure reede kokkuleppe sõlmimist. Foto: DAN CHUNG / AFP / SCANPIX

Täna täpselt 20 aastat tagasi lausus Briti peaminister Tony Blair järgmised sõnad: «Täna pole küll päev kõlavateks tsitaatideks, aga tunnen, et ajaloo käsi puhkab meie õlul.»

Nende sõnade järel kirjutas Blair koos Iirimaa peaministri Bertie Aherniga suurel reedel alla lepingule, mis pidi tegema lõpu aastakümneid kestnud verisele konfliktile Põhja-Iirimaal.

Leppest hoolimata pole lõhed Põhja-Iirimaal aga kuhugi kadunud. Protestantide ja katoliiklaste kogukonnad elavad endiselt lahus ning eraldusjooned on ilmsed ka noorte inimeste seas, kes on saanud üles kasvada vägivallata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles