Kreml: Putin ja Merkel suhtlesid telefonitsi (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Angela Merkel.
Vladimir Putin ja Angela Merkel. Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS/SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin ja Saksamaa kantsler Angela Merkel arutasid täna telefonitsi konflikte Ida-Ukrainas ja Süürias ning gaasitoruprojekti Nord Stream 2, teatas Kreml.

Liidrid rõhutasid, et vaenupooled peavad kinni pidama niinimetatud lihavõtete relvarahust ning nad on valmis toetama Ida-Ukraina kontaktjoonel tegutsevat Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) erivaatlusmissiooni, ütles Kreml.

Lisaks arutasid nad Kremli teatel ÜRO missiooni saatmist Ida-Ukrainasse OSCE vaatlejate kaitseks ja seda ümbritsevaid probleeme.

Venemaa ja Ukraina ning tema Lääne toetajad on erinevatel seisukohtadel väljapakutud rahuvalvemissiooni mandaadis. Moskva tahab piirata missiooni mandaati konfliktitsoonis tegutseva OSCE erivaatlusmissiooni turvamisega, Kiiev ja Lääs tahavad anda missioonile ligipääsu kogu separatistide käes olevale alale ja Kiievi kontrolli alt väljas olevale piirile Ukraina ja Venemaa vahel.

OSCE vaatlejad Ida-Ukrainas.
OSCE vaatlejad Ida-Ukrainas. Foto: Sergey Averin/Sputnik/Scanpix

Saksa valitsus ei ole telefonivestlust veel kommenteerinud.

«Rõhutati, et peaksid jätkuma püüdlused vangide ja seadusvastaselt vangistatute vahetamiseks põhimõttel kõik kõikide vastu,» teatas Kreml. Putin ja Merkel nõustusid jätkama tööd Normandia formaadis, lisati teates.

Lisaks vahetati mõtteid Süüria osas, kaasa arvatud mitme lääneriigi süüdistusi, et Damaskus kasutab keemiarelvi. «Vene pool tõi esile, et selles asjas on provokatsioonid ja spekulatsioonid vastuvõetamatud,» teatas Kreml.

Putin rõhutas ka, et vastavalt ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonile 2401 on vaja konsolideerida humanitaarabi Süüriasse toimetamist.

«Venemaa ja Saksamaa kinnitasid ka oma positsioone mõlemale poolele kasuliku gaasiprojekti Nord Stream 2 rakendamises,» öeldi Kremli teates.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles