Mehhiko vaatab seoses pingetega üle oma koostöö USAga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko lipp.
Mehhiko lipp. Foto: SCANPIX

Mehhiko vaatab pingete tõttu president Donald Trumpi administratsiooniga põhjalikult üle oma koostöö naaberriigi USAga, ütles esmaspäeval välisminister.

Mehhiko president Enrique Peña Nieto on andnud föderaalvalitsuse kõigile ministeeriumidele korralduse ümber hinnata kahepoolne koostöö Ühendriikidega. Välisminister Luis Videgaray sõnul on tegemist otsese reaktsiooniga viimasel ajal kasvanud pingetele.

Trump on põhjustanud Mehhikos suurt pahameelt, otsustades saata kahe riigi piirile tuhanded rahvuskaartlased ja rünnates Twitteris Mehhiko valitsust väidetava suutmatuse pärast peatada uimastite ja dokumentideta migrantide sissevoolu USAsse.

Videgaray sõnul kuuluvad revideeritavate valdkondade hulka elutähtsad kaubandusküsimused ja ulatuslik julgeolekukoostöö, mis hõlmab ka ühist võitlust rahvusvahelise narkokaubanduse vastu.

«Arvestades praegust õhkkonda ning väga avalikke ja silmnähtavaid pingeid Ühendriikide valitsusega, langetab president Enrique Peña Nieto otsused,» lausus Videgaray Mehhiko raadiojaamale Formula.

Ta ütles, et president ei ole seni teinud otsuseid koostöö peatamiseks või kärpimiseks üheski valdkonnas. Kuid varjatud ähvardusena Trumpile jättis ta selle võimaluse avatuks.

Peña Nieto oli neljapäeval oma pöördumises rahva poole silmanähtavalt häiritud Trumpi kavast rahvuskaartlased Mehhiko piirile saata, nimetades seda lugupidamatuseks.

Järjekordne pingetõus USA-Mehhiko suhetes sai alguse Trumpi vihastest säutsudest Twitteris seoses enam kui tuhandest Kesk-Ameerika migrandist koosneva karavani liikumisest läbi Mehhiko Ühendriikide piiri suunas.

Trump nõudis Mehhiko valitsuselt nende peatamist, ähvardadest lahkuda Põhja-Ameerika vabakaubandusleppest (NAFTA), mida ta nimetas Mehhiko «rahalehmaks».

Migrantide karavan on hakanud praegu siiski laiali lagunema. Korraldajad teatasid möödunud nädalal, et ei kavatse enam tuua kogu rühma USA piirile. Karavani tegevus lõpeb sel nädalal mitmete miitingute ja meeleavaldustega Mehhiko pealinnas.

Kahe riigi suhted on olnud pingelised sestsaadik, kui Trump 2016. aastal terava Mehhiko-vastase retoorika najal valimised võitis ja piirimüüri ähvardas ehitada.

Peña Nieto on seoses müürikavaga tühistanud kaks korda visiidi Washingtoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles