Venemaa pakkus välja resolutsiooni Süüria keemiarünnaku uurimiseks (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja.
Vene suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja. Foto: SIPA/Scanpix

Venemaa tõrjus eile USA ettepaneku algatada uurimine, et teha kindlaks Süüria keemiarünnaku toimepanijad ning pakkus täna välja selleks oma ÜRO resolutsiooni.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles täna, et Moskva pakub välja ÜRO resolutsiooni Süüria väidetavate keemiarelvarünnakute uurimiseks.

Venemaa lükkas eile tagasi samal eesmärgil esitatud USA resolutsiooni.

Lavrovi sõnul teeb Venemaa ÜRO Julgeolekunõukogule ettepaneku uurida juhtumit läbipaistvalt ja ausalt koostöös Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooniga (OPCW).

Venemaa suursaadik Vassili Nebenzja ütles, et USA eelnõu sisaldab mõningaid vastuvõetamatuid elemente, mis teeb selle halvemaks, kui eelmine märtsis välja käidud eelnõu.

«Selle põhjal, mida me kuuleme praegu, kaaluvad nad sõjalist varianti, mis on väga, väga ohtlik,» lausus ta ajakirjanikele pärast nõukogu erakorralist istungit.

Trump, kes mullu pärast sariini kasutamist Khan Sheikhuni linnas, korraldas raketirünnaku Süüria õhujõudude baasile, on viimaste süüdistuste valguses rääkinud väga kallist hinnast, mis tuleb maksta.

Nebenzja hoiatas nõukogu istungil, et USA sõjalisel löögil Süüria pihta võivad olla väga rasked tagajärjed ja rõhutas, et väidetav kloriingaasi kasutamine rünnakus ei ole kinnitust leidnud.

USA suursaadik Nikki Haley kutsus Julgeolekunõukogu üles tegutsema, kuid märkis, et Ühendriigid on valmis ise vastama.

«Me oleme jõudnud punkti, kus maailm peab nägema õigluse võidulepääsu,» lausus Haley erakorralisel istungil.

Venemaa suursaadik hoiatas Ühendriike, et ei luba oma vägesid Süürias ohtu seada.

«Valelikul ettekäändel relvajõu kasutamine Süüria vastu, kus asuvad Vene väed, võiks viia raskete tagajärgedeni,» lausus Nebenzja.

Nii Moskva kui Damaskus on raevukalt eitanud keemiarelva kasutamist Süürias.

Ei ole teada, millal USA ette pandud meede Julgeolekunõukogus hääletusele läheb.

Resolutsioon peab läbiminekuks saama üheksa poolthäält ning seda ei tohi vetostada ükski alalistest liikmetest - Hiina, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa ja Ühendriigid.

Euroopa välissuhete nõukogu ÜRO eksperdi Richardi Gowani sõnul ei ole Venemaal muud valikut, kui resolutsioonile veto panna.

«See annab USA-le ja võimalik, et ka Prantsusmaale ettekäände sõjaliseks sammuks,» märkis Gowan. «Kõik pooled teavad, mis toimub, ja venelased on tegelikult prognoosinud USA sõjalist sammu Ghouta osas juba mõnda aega. Me võime vaid loota, et Moskva ei reageeri üle, kui see löök tuleb.»

USA uus katse luua ÜRO Sõltumatu Uurimismehhanism (UNIMI) tuleb pärast seda, kui Venemaa pani novembris ÜRO uurimisele veto, keeldudes selle mandaati uuendamast.

Praeguse eelnõu kohaselt loodaks UNIMI üheks aastaks ja see töötaks koos Keemiarelva Keelustamise Organisatsiooniga, et tuvastada keemiarünnaku toimepanijad.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles