Macron ja Trump tahavad arvatavale keemiarünnakule "tugevat vastust"

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron ja Donald Trump septembris New Yorgis.
Emmanuel Macron ja Donald Trump septembris New Yorgis. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsuse president Emmanuel Macron ja USA riigipea Donald Trump pidasid esmaspäeval telefonivestluse, milles kinnitasid soovi anda tugev vastus arvatavale keemiarelvarünnakule Süüria tsiviilisikute vastu mässuliste käes olevas Douma linnas, vahendas Élysée palee.

Tegemist oli juba teises jutuajamisega kahe presidendi vahel pärast laialdast hukkamõistu pälvinud arvatavat laupäevast keemiarünnakut. Vestluses korrati soovi, et need "uued keemiarelvakeelu rikkumised saaksid rahvusvaheliselt kogukonnalt tugeva vastuse".

USA president Donald Trump ütles varem esmaspäeval, et keemiarelvarünnakule reageeritakse jõuliselt ning andis märku, et otsuseni sõjalise sammu kohta on jäänud mõni tund.

"Me teeme otsuse täna või väga varsti pärast seda," ütles Trump oma riikliku julgeolekumeeskonnast ümbritsetuna.

USA liider, kes kohtus oma kabineti liikmetega ja einestas seejärel kõrgemate sõjaväejuhtidega, ütles ajakirjanikele, et laual on mitmeid sõjalisi variante. Ta lubas teadet "üsna varsti", kuid tõenäoliselt tagantjärele ehk juba pärast ette võetud sammu.

Suurbritannia ja Prantsusmaa on väljendanud üksmeelt Ühendriikidega ja nõudnud karmi reageeringut.

Ida-Ghoutas Douma linnas tegutsevad päästjad ja meedikud teatasid laupäeval 40 inimese surmast pärast väidetavat mürkgaasirünnakut.

Juurdepääs piirkonnale, mida režiimiväed on viimastel nädalatel ägedalt pommitanud, on piiratud ja ametlikku kinnitust ei ole uudisteagentuuril AFP õnnestunud juhtunule saada.

Keemiarelva Keelustamise Organisatsioon on öelnud, et uurib süüdistusi, kuid seni on jõutud läbi viia vaid esialgne analüüs.

18. veebruaril alanud Süüria režiimivägede pealetungi käigus Ida-Ghoutale on hukkunud üle 1700 tsivilisti. Praguseks on ümber piiratud nende viimane kants Douma.

Pärast suurema osa Ghouta vallutamist on Süüria ja Venemaa taganud läbirääkimistega enam kui 46 000 mässulise ja tsiviilisiku evakueerimise piirkonnast.

Pühapäeval teatas režiim kokkuleppest Jaish al-Islami islamistidega Doumast lahkumiseks 48 tunni jooksul ja pantvangide vabastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles