Vanuatu eitab oma territooriumile Hiina sõjaväebaasi lubamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iririki saar Vanuatul.
Iririki saar Vanuatul. Foto: HO/Reuters/Scanpix

Vanuatu kinnitas täna, et ei kavatse täita Hiina soovi oma territooriumile sõjaväebaasi rajada.

Ajalehe Sydney Morning Herald andmetel on Peking pöördunud selle võimalusega Vaikse ookeani saareriigi poole. Sõjaväebaasi rajamine kõigutaks piirkonnas strateegilist tasakaalu ning on seetõttu ajanud ärevile Austraalia ja Uus-Meremaa.

Hiina on viimastel aastatel laiendanud jõuliselt sõjalist kohalolekut Vaiksel ookeanil ning sõlminud arenguraha külvates sidemeid sealsete riikidega.

Herald kirjutas mitmele allikale viidates, et Pekingi teostab sõjalisi ambitsioone Vanuatul tõenäoliselt järkjärgult, alustades juurdepääsuleppega, mis lubaks Hiina laevadel seal tankimiseks peatuda.

Vanuatu välisminister Ralph Regenvanu lükkas väite vihaselt ümber.

«Mitte keegi Vanuatu valitsuses ei ole iialgi rääkinud mitte mingist Hiina sõjaväebaasist Vanuatul,» ütles ta.

«Me oleme mitteühinenud riik. Me ei ole huvitatud militariseerimisest, meid ei huvita mitte mingi sõjaline baas meie riigis,» teatas Regenvanu.

Praegu on Hiinal sõjaväebaas ainult Djiboutis, kuid Peking on tugevalt kindlustanud oma kohalolekut Vaiksel Ookeanil ja Lõuna-Hiina merel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles