Vaatlejad: Süüria valitsusväed valmistuvad USA rünnakuks (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnak Douma linnaosale.
Õhurünnak Douma linnaosale. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Süüria valitsusväed ja nende liitlased on hakanud rakendama sõjaväebaasides ja valvepostidel ettevaatusabinõusid USA võimaliku rünnaku puhuks, ütlesid vaatlejad täna.

President Donald Trump ähvardab Süüriat sõjalise löögiga ning on tõotanud vastata jõuliselt eelmisel laupäeval tehtud ilmsele keemiarünnakule, milles hukkus Douma linnas kümneid tsiviilelanikke.

Londonis baseeruv Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus ütles, et valitsusväed on eile õhtust alates 72-tunniks häireolukorras ja kindlustavad positsioone.

Ida-Süürias tegutsev aktivistide ühendus Heli- ja Pildiorganisatsioon (Sound and Picture Organization) ütles täna, et Iraani võitlejad ja Liibanoni Hizbollah' liikmed on lahkunud positsioonidelt Iraagi piiri lähedal Boukamali piirkonnas.

Trump teatas eile, et valitsus langetab järgmise ööpäeva või kahe jooksul tähtsad otsused selle kohta, kuidas vastata Süüria režiimi rünnakule Doumas.

Mässuliste viimasele tugipunktile Ida-Ghouta piirkonnas tehti laupäeval gaasirünnak, milles hukkus aktivistide ja meedikute andmeil vähemalt 40 inimest. Vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus ja lääneriigid on süüdistanud rünnakus Süüria reziimi.

Damaskuse režiim ja selle liitlane Venemaa eitavad keemiarünnaku korraldamist, Vene president Vladimir Putin hoiatas provokatsioonide ja spekulatsioonide eest.

Kriisi arutati esmaspäeval ÜRO Julgeolekunõukogus, kus USA esitas keemiarünnakute sõltumatut uurimist nõudva resolutsioonikava.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang ütles täna, et riik on vastu põhjendamatule jõukasutusele või jõuga ähvardamisele.

Ta manitses osapooli hoiduma enne kõikehõlmavat, erapooletut ja objektiivset uurimist tulemusi ette ära otsustamast ja suvalisi järeldusi tegemast.

«Sõjalised vahendid ei vii meid kuhugi,» lausus Shuang.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles