Venemaa pani ÜRO JNis veto USA kavandile keemiarünnaku uurimisest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp.
Venemaa lipp. Foto: Nina Zotina/Sputnik

Venemaa pani teisipäeval veto USA koostatud resolutsioonikavandile, mis nägi ette uue uurimismehhanismi loomist keemiarünnakute uurimiseks Süürias.

See oli 12. kord, kui Venemaa on kasutanud ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikme vetoõigust oma liitlase Süüria vastaste algatuste blokeerimiseks.

Resolutsioonikavandit toetas 15-liikmelise julgeolekunõukogu 12 liiget, teiste seas USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa. Boliivia hääletas resolutsiooni vastu ja Hiina jäi erapooletuks.

Ühendriikide suursaadik Nikki Haley ütles enne hääletust, et «see resolutsioon on pelk miinimum, mida nõukogu saab teha laupäevasele rünnakule vastamiseks».

Vene suursaadik Vassili Nebenzja süüdistas Ühendriike «selle resolutsiooni» kasutamises ettekäändena sõjalisteks aktsioonideks Süürias. «Me kasutame vetot, et kaitsta rahvusvahelise õiguse ülimuslikkust, rahu ja julgeolekut ning tagamaks, et te ei tiri Julgeolekunõukogu oma seiklustesse,» lausus ta.

Vastasseis ÜRO tähtsaimas otsustusorganis langeb ajale, kui maailm ootab lääneriikide sõjalisi samme Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi vastu pärast laupäeval korraldatud keemiarünnakut Doumas, mis nõudis vähemalt 40 inimelu.

Julgeolekunõukogu hääletas seejärel maha Venemaa esitatud resolutsioonikavandi üle, mis näeb ette juurdluse alustamist Douma rünnaku suhtes. Kavandi vastu hääletas seitse riiki, teiste seas Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA, kelle sõnul ei oleks sellega loodud sõltumatut uurimismehhanismi. Hiina ja veel neli riiki toetasid Venemaa kavandit.

Resolutsioonide vastuvõtmiseks julgeolekunõukogus on vaja vähemalt üheksat poolthäält ning ükski alaline liige - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa ja Hiina - ei tohi olla vastu.

Venemaa on esitanud veel teisegi resolutsioonikavandi, mis avaldab toetust Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) uurimisele, kuid ei looks süüdlaste tuvastamiseks mehhanismi.

OPCW teatas teisipäeval, et saadab «peatselt» oma uurimismeeskonna Süüria linna Doumasse, kus laupäeval korraldati arvatav keemiarünnak.

Esmaspäeval pani Venemaa julgeolekunõukogus veto USA esitatud resolutsioonikavandile, milles kutsuti algatama uurimist Douma keemiarünnaku suhtes.

OPCW moodustas 2014. aastal pärast korduvaid «kahtlustusi» keemiarelvade kasutamisest Süürias uurimismehhanismi, mis on nelja aasta uurinud enam kui 70 mürkgaasi väidetava kasutamise juhtu.

Venemaa kasutas novembris kahel korral oma vetoõigust ÜRO Julgeolekunõukogus, et blokeerida uurimismehhanismi mandaadi pikendamist, süüdistades seda kallutatuses ja ebaprofessionaalsuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles