Gorbatšov: Vene-USA vastasseis tuleb lõpetada tippkohtumisega (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP/Scanpix

Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov ütles teisipäeval, et Venemaa ja USA on jõudnud vastasseisu veerele, ning sellelt taandumiseks on vaja korraldada tippkohtumine.

Gorbatšov ütles Vene uudisteagentuurile Interfax, et Washingtoni ja Moskva vahel Süüriaga seoses suurenevad pinged valmistavad talle muret, ja rõhutas vajadust, et kaks suurriiki hoiaksid ära sõjavägedevahelised vahejuhtumid piirkonnas.

Ta on enda sõnul kindel, et keegi ei taha sõda, kuid «sellised vahejuhtumid võivad praeguses pingelises keskkonnas kaasa tuua tohutu katastroofi».

Gorbatšovi sõnul on pingete leevendamiseks hädavajalik USA presidendi Donald Trumpi ja Vene riigipea Vladimir Putini kohtumine, millest peaksid osa võtma ka välis- ja kaitseministrid.

Nõukogude Liidu viimane liider lausus, et on «sügavalt pettunud selles, kuidas praegused liidrid asju ajavad», ja viitas nende «suutmatusele pidada dialoogi ja kasutada diplomaatilisi mehhanisme».

«Maailmapoliitika on taandunud vastastikuste süüdistuste, sanktsioonide ja isegi sõjaliste rünnakute vahetamisele,» sõnas ta.

Gorbatšovi sõnul on sellest nõiaringist võimalik välja murda vaid poliitilise tahte ilmutamise ning edasisest eskalatsioonist hoidumisega. Moskva ja Washington peaksid tema sõnul asuma läbi rääkima strateegilise stabiilsuse ja võidurelvastumise piiramise üle.

Nõukogude Liidu viimane liider avaldas lootust, et olukord Venemaa ja Ühendriikide suhetes ei jõua 1962. aasta Kuuba raketikriisi tasemele.

Tema sõnul läheb vaja uut rahuliikumist. «Mitte selleks, et hukka mõista või liigutada süüd ühelt poolelt teisele, vaid selleks, et nõuda liidritelt tõsise dialoogi alustamist ning eemaldumist sellest ohust, millega maailm silmitsi seisab.» 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles