Poola president nõudis Venemaalt presidendi lennuki vraki tagastamist

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda teisipäeval Varssavis.
Poola president Andrzej Duda teisipäeval Varssavis. Foto: SIPA/Scanpix

Poola-Vene

Poola president Andrzej Duda nõudis neljapäeval Venemaalt kaheksa aasta eest Smolenskis alla kukkunud presidendi lennuki vraki üleandmist.

2010. aasta 10. aprillil Venemaal Smolenskis aset leidnud lennukatastroofis hukkusid Poola toonane president Lech Kaczyński, tema abikaasa ja veel 96 riigi võimueliiti kuulunud inimest. Delegatsioon oli teel Katõni massimõrva ohvrite mälestusüritusele.

Nõukogude Liidu salapolitsei (NKVD) mõrvas 1940. aastal aprillis-mais Smolenski lähedal, Kalininis, Ukrainas Harkivis ja mujal diktaator Jossif Stalini käsul ligi 22 000 poolakat, ohvrite hulgas oli palju kõrgeid sõjaväelasi.

Poola mälestas lennukatastroofi ohvreid teisipäeval tseremoonial, mis algas kell 8.41 - täpselt sel ajal, mil presidendi lennuk kaheksa aastat tagasi Smolenski lennuväljale lähenedes alla kukkus.

Hukkunud presidendi kaksikvend, Poola võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) esimees Jarosław Kaczyński on pikka aega väitnud, et lennukihukk polnud õnnetus. Partei alustas 2015. aasta novembris võimule saamise järel juhtunu suhtes uut juurdlust, mille järeldustes vihjatakse võimalusele, et lennuki võis hukutada plahvatus.

Poola eelmine liberaalne valitsus süüdistas lennukatastroofis poolakatest piloote ja kahte venelasest lennujuhtimiskeskuse töötajat. Kodanikeplatvormi (PO) valitsuse ajal läbiviidud juurdlus asetas süü inimlikele eksimustele ja halvale ilmale.

"Selles juhtumis on ilmselt tähtsaim tõend lennukivrakk, mis on endiselt Venemaal ja Vene võimud ei taha seda üle anda," ütles Duda Poola meediale Krakówis pärast lillede asetamist Lech Kaczyński ja tema naise hauale. "Võime endalt küsida, miks venelased ei taha vrakki tagastada," lisas ta.

Varssavi on palunud Moskval korduvalt lennukivraki ja mustad kastid tagastada, kuid Venemaa on alati öelnud, et teeb seda alles pärast oma juurdluse lõpuleviimist.

Duda kutsus hiljem teisipäeval Varssavis lennukihuku ohvritele pühendatud vastuolulist monumenti avades poolakaid "poliitilistest vaadetest või värvidest hoolimata" ühtsusele.

Monumendi asukoht Varssavi ajaloolisel keskväljakul Tundmatu sõduri haua lähedal on tekitanud pingeid ning kriitikud näevad selles poliitilist sammu PiS-i toetuse kinnistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles