Jaapani välisminister arutab Soulis Põhja-Koreaga seonduvat

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani välisminister Taro Kono kätlemas Kambodža peaministri Hun Seniga Phnom Penhis 8. aprillil.
Jaapani välisminister Taro Kono kätlemas Kambodža peaministri Hun Seniga Phnom Penhis 8. aprillil. Foto: Reuters/ScanPix

Jaapan ja Lõuna-Korea

Jaapani välisminister Taro Kono külastab kolmapäeval Lõuna-Koread kaasas soovinimekiri teemadest, mille tõstatamist soovib Tokyo Soulilt tippkohtumisel Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga.

Kono külaskäik on Jaapani välisministri esimene Lõuna-Korea visiit viimase kahe aasta jooksul ja see asetub Korea poolsaare olukorraga seotud viimaste kuude palavikulise diplomaatia konteksti.

Lõuna-Korea ja Põhja-Korea on teatanud tippkohtumise korraldamisest 27. aprillil ning Washington ja Pyongyang on kokku leppinud tippkohtumises, mis peaks USA presidendi Donald Trumpi sõnul aset leidma mais või juuni algul.

Põhja-Korea noor riigijuht Kim Jong-un tegi märtsi lõpus oma esimese välisvisiidi Hiinasse, kohtudes president Xi Jinpingiga.

Jaapan on jäänud pingete kruvimise tähe all möödunud 2017. aastale järgnenud tänavuses diplomaatilistes sulas suuresti kõrvaltvaatajaks. Väidetavalt on Tokyo tegemas lobitööd Jaapani peaministri Shinzo Abe ja Kimi võimaliku tippkohtumise nimel.

Jaapan on pidanud suuresti toetuma USA-le ja Lõuna-Korea ning on püüdnud oma liitlasi veenda, et nad tõstataksid kohtumistel Põhja-Koreaga ka Jaapani mured.

"On äärmiselt oluline, et Jaapan, USA ja Lõuna-Korea jagaksid informatsiooni ja koordineeriksid tihedalt" enne kaht tippkohtumist, ütles Jaapani valitsuse pressiesindaja Yoshihide Suga.

Kono kohtub kolmapäeva hommikul Lõuna-Korea välisministri Kang Kyung-whaga ning loodab Pyongyangi "tuuma- ja raketiküsimuste" kõrval tagada, et Põhja- ja Lõuna-Korea tippkohtumisel räägitaks ka Pyongyangi poolt röövitud jaapanlastest.

Pyongyang on tunnistanud 13 jaapanlase röövimist 1970. ja 1980. aastatel. Viis jaapanlast, kel lubati 2002. aastal Jaapanit külastada, jäid kodumaale. Põhja-Korea teatel on kaheksa jaapanlast surnud.

Souli ja Tokyo suhteid pingestab 2015. aastal sõlmitud leppest hoolimata jätkuvalt Teise maailmasõja aegsete nn lohutusnaiste teema.

"Lohutusnaiste" saatus on valus teema, mis on pingestanud Lõuna-Korea ja Jaapani sidemeid aastakümneid. Ajaloolaste andmetel sunniti Teise maailmasõja ajal kuni 200 000 naist Koreast, Hiinast, Filipiinidelt ja teistest riikidest töötama Jaapani sõjaväelastele mõeldud bordellides.

Lepe, millega Lõuna-Korea lubas lohutusnaiste teemat enam mitte tõstatada ja Jaapan eraldas ühe miljardi jeeni (praegu 8,9 miljonit dollarit) suuruse summa ohvrite toetamisele suunatud fondile, sõlmiti USA survel.

Suga sõnul püüdleb Jaapani välisminister tüli kiuste "edasivaatavate" kahepoolsete suhete poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles