Vabaühendused kutsusid Hispaaniat Ar-Riyadile sõjalaevu mitte müüma

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman teisipäeval Élysée palees ühisel pressikonverentsil Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman teisipäeval Élysée palees ühisel pressikonverentsil Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga. Foto: POOL/REUTERS

Hispaania-Saudi

Vabaühenduste koalitsioon ärgitas kolmapäeval Hispaania valistust loobuma heakskiidu andmisest sõjalaevade müügile Saudi Araabiale kroonprints Mohammed bin Salmani visiidi raames.

Kollektiiv "Relvad kontrolli all" (Arms Under Control), kuhu kuuluvad teiste seas inimõigusorganisatsioonid Amnesty International, Oxfam ja Greenpeace, kutsus Hispaania valitsust ühtlasi peatama relvatarned Saudi juhitavale koalitsioonile, mis toetab Jeemeni sõjas valitsusvägesid Iraani toetusega šiiamässuliste huthide vastu.

Mohammed bin Salman kohtub neljapäeval Hispaania kuninga Felipe VI ja peaminister Mariano Rajoy´ga - "kohtumine, mille käigus allkirjastatakse kahepoolsed lepped", seisab Hispaania valitsuse päevakorras.

Hispaania kahjumis laevatehased on asetanud viie korveti Saudi Araabiale müümisele suured lootused, kuid inimõigusorganisatsioonid kardavad, et Ar-Riyad võib laevu kasutada Jeemeni sõjas.

Koalitsioon kutsus kuningapaleed ja Hispaania valitsust "mitte soodustama Hispaania firma Navantia lepingu allkirjastamist viie korveti ehitamiseks...Saudi sõjaväele ja lõpetama relvaeksporti Saudi Araabiasse".

Vabaühendused kutsusid Hispaaniat "liituma suureneva arvu riikidega nagu Saksamaa, Rootsi, Norra ja Belgia, kes on peatanud relvaekspordi Saudi koalitsioonile".

Hispaania ja Saudi Araabia kuningapered on lähedased, sest Felipe isa Juan Carlos oli lähedane kuningriigi endisele juhile Fahdile, kes valitses aastatel 1982-2005, ning on lähedastes suhetes kroonprintsi isa kuningas Salmaniga.

Saudi kroonprintsi Hispaania-visiit on osa tema ülemaailmsest ringreisist, mille käigus on ta juba külastanud Egiptust, Suurbritanniat, USA-d ja Prantsusmaad. Hispaania on enne kodumaale naasmist tema viimane peatuspaik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles