Ungari suurim opositsiooniväljaanne paneb pressid seisma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
80 aastat tegutsenud Magyar Nemzeti viimane number.
80 aastat tegutsenud Magyar Nemzeti viimane number. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

80 aastat Ungari meediamaastikul tegutsenud Magyar Nemzet paneb vaid kolm päeva pärast Viktor Orbáni tagasivalimist uksed kinni, muutes vaba meedia seisukorra Ungaris veelgi kehvemaks.

Magyar Nemzeti sulgemine märgib liikumist iseseisva meedia kadumise poole Ungaris, kus Euroopa Liit ja rahvusvahelised õigusühendused on hoiatanud autoritarismi leviku eest. Nüüdseks tegutseb Ungaris vaid üks üleriiklik opositsiooniline väljaanne.

Ajalehe omanik, 80-aastane tööstusmagnaat Lajos Simicska oli kunagi Orbáni liitlane, kuid kaotas usu tema poliitikasse ja hakkas seekordse valimiskampaania ajal parempoolse peaministri üheks häälekaimaks kriitikuks.

Orbáni toetuse kaotamisega hakkasid aga Simicska meediaplatvormide kasumid vähenema ja ajalehed jäid ilma valitsuse reklaamidest.

«Majanduslike probleemide tõttu on Magyar Nemzeti omanikud otsustanud meediasisu tootmise 2018. aasta 11. aprillil lõpetada. Seega lõpetab tegevuse nii Magyar Nemzet kui selle veebiväljaanne mno.hu,» teatas kirjastaja veebiteates.

Teate ajastus kolm päeva pärast Orbáni valimisvõitu annab alust arvata, et otsuse taga olid ka poliitilised faktorid.

«Simicska pühendas viimase aasta, et Orbánile kätte maksta ja tema meediaväljaanne oli selleks vahend,» sõnas analüütik Tamas Boros. «Nüüd, kui Orbán võitis kahekolmandikulise enamusega, ei ole see enam vaeva väärt.»

«Ta näeb tulemusi ja ootab valitsuse kättemaksu ning sulgeb mittekasumlikud meediaorganisatsioonid,» lisas Boros.

Magyar Nemzeti kirjastaja sulges ka ööl vastu tänast raadiojaama Lanchid Radio.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles