Venemaal mumifitseeriti operatsioonile läinud naine (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummikindad.
Kummikindad. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Venemaal munasarjatsüsti operatsioonile läinud naisele süstiti kogemata füsioloogilise lahuse asemel formaldehüüdi, mis naise siseorganeid surmavalt kahjustas.

28-aastane Jekaterina Fedjajeva pidi minema munasarjatsüsti operatsioonile, mis on tavaliselt üsna lihtne meditsiiniline protseduur.

Uljanovski kliinikus toimunud operatsiooni järel süstis medõde talle aga kogemata tavalise füsioloogilise lahuse asemel formaliinilahust, mida kasutatakse tavaliselt surnute võidmiseks.

Toatemperatuuril esineb formaldehüüd gaasina, kuid 37-protsendilise vesilahusena tuntakse seda formaliini nime all, mis on ülimalt mürgine aine.

Kohe pärast eksimust tõusis Fedjajeva kehatemperatuur hüppeliselt ja naine kannatas ränkade alakehavalude käes. Meedikud said aru, et olid eksinud.

Selleks, et päästa naist elusalt mumifitseerumast, üritasid meedikud Fedjajeva keha lahusest puhastada.

Ärgates sosistas Fedjajeva lähedastele: «Ma suren». Järgmisel päeval viidi ta Uljanovski kliinilisse haiglasse, kus ta koomasse langes.

Peale seda saadeti Fedjajeva Moskvasse, kus loodeti tõhusamat ravi. Seal aga hakkasid naise siseelundid üles ütlema ja ta pandi masinate alla, et teda elus hoida.

Kolm nädalat pärast saatuslikku operatsiooni Fedjajeva suri.

Uljanovski kuberner Sergei Morozov teatas, et kohalik valitsus katab kõik Fedjajeva matmisega seonduvad kulud ja pakub naise lähedastele vajalikku psühholoogilist tuge.

Eksimuse teinud meedikud on praeguseks vallandatud.

Kommentaarid (16)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles