Trump: Venemaa pangu end rakettideks valmis! (22)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Mark Wilson/SIPA/Scanpix

USA president Donald Trump teatas täna Twitteris, et Venemaa peaks end Süüriasse tulistatavate rakettide jaoks valmis seadma.

«Venemaa lubab tulistada alla kõik Süüria suunas tulistatud raketid. Pane end valmis, Venemaa, sest nad on tulekul, kenad ja uued ja «targad». Te ei tohiks teha koostööd Gaasitapjast Elajaga, kes oma inimesi tapab ja seda naudib,» kirjutas Trump Twitteris.

Trump lisas, et USA ja Venemaa suhted ei ole kunagi nii halvad olnud, seda ka külma sõja ajal.

«Selleks ei ole mingit põhjust. Venemaa peab laskma meil nende majandust arendada, seda oleks väga lihtne teha ja kõik riigid peaksid koostööd tegema. Peataks äkki võidurelvastumise,» kirjutas Trump Twitteris.

Trump ja kaitseminister James Mattis tühistasid eilseks planeeritud visiidid, samal ajal liikus Ühendriikide juhitud rakette kandev hävitaja USS Donald Cook Vahemerel Süüria löögiulatusse.

Euroopa lennuliiklust reguleeriv agentuur Eurocontrol väljastas ka hoiatuse Vahemere idaosa kohal liiklemise osas, märkides, et 72 tunni jooksul on võimalik piirkonnas õhk-maa-tüüpi ja tiibrakettide liikumine.

Mattis ei välistanud varem Assadi vägedele sõjalise vastuse andmist, USA esindaja ÜROs Nikki Haley teatas aga, et Ühendriigid on valmis reageerima Julgeolekunõukogu otsusest sõltumata.

Süüria valitsusväed on seatud kõrgendatud valmisolekusse.

Maria Zahharova.
Maria Zahharova. Foto: Vyacheslav Prokofyev/Vyacheslav Prokofyev/TASS

Vene välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova lausus vastuseks Trumpi avaldusele, et USA peaks ründama terroriste, mitte legitiimset Süüria valitsust.

«Targad raketid tuleks sihtida terroristide pihta, mitte legitiimse valitsuse vastu, mis on mitu aastat võidelnud oma riigi territooriumil rahvusvahelise terrorismi vastu,» sõnas Zahharova.

Zahharova arvates on USA plaan Süüriat rünnata ettekäändeks, et hävitada tõendid väidetavast keemiarünnakust, mis Venemaa sõnul on provokatsioon lääneriikide sekkumise õigustamiseks.

«Kas pole mitte kõige selle idee kõrvaldada kiiresti provokatsiooni jäljed, et rahvusvahelised inspektorid ei leiaks mingeid tõendeid?» esitas välisministeeriumi pressiesindaja Facebookis retoorilise küsimuse.

Süüria valitsusametnik kirjeldas Trumpi sõnu häbitu eskalatsioonina. «Me ei ole üllatunud sellisest jultunust eskalatsioonist Ameerika Ühendriikide taolise režiimi poolt, mis on toitnud ja jätkab terrorismi toitmist Süürias,» vahendas valitsusametniku sõnu riiklik uudisteagentuur SANA.

Vene suursaadik Liibanonis Aleksandr Zasõpkin teatas varem, et Süüria ründamise korral võtaks Venemaa sihikule Ühendriikide sõjalise taristu.

Vene seadusandjad on USAd hoiatanud, et Moskva käsitleb õhurünnakut Süüriale sõjakuriteona ja see võib vallandada sõjalise konflikti.

Trump lubas anda laupäeval Douma linnas korraldatud keemiarelvarünnakule karmi vastuse. Trumpi poolele on astunud ka Prantsusmaa ja Saudi Araabia, kes lubasid vastusammudega ühineda.

Prantsusmaa võtab sihikule Süüria valitsuse keemiarelvataristu, kui Pariis peaks otsustama pärast arvatavat keemiarünnakut Douma linnale Damaskust rünnata, ütles president Emmanuel Macron eile.

«Meie otsus ei tähenda rünnakut režiimi liitlastele või kellelegi, vaid see oleks suunatud režiimi keemiavõimekuse vastu,» lausus Prantsuse president pärast kõnelusi Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga, kinnitades, et ei soovi olukorra eskaleerumist.

Mohammed bin Salman Al Saud ja Emmanuel Macron.
Mohammed bin Salman Al Saud ja Emmanuel Macron. Foto: Abd Rabbo Ammar-POOL/SIPA/Abd Rabbo Ammar-POOL/SIPA

Presidendi sõnul näitab Prantsusmaa informatsioon, et keemiarelvi tõepoolest kasutati ja režiimi võib selgelt pidada süüdlaseks.

Macron lubas Prantsusmaa vastusammud aktivistide ja meedikute sõnul vähemalt 40 inimelu nõudnud keemiarünnaku suhtes teatavaks teha lähipäevil kooskõlastatult USA ja Suurbritanniaga.

Lääs on süüdistanud rünnakus Süüria valitsusvägesid, kuid Damaskus ja selle peamine liitlane Venemaa eitavad kategooriliselt seotust rünnakuga.

Prantsuse riigipea kordas Pariisi varasemat seisukohta, et keemiarelvade kasutamine Süürias on riigi jaoks punane joon.

Prantsusmaa on USA juhitava äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastase koalitsiooni aktiivne liige ja Macron on rääkinud kahe päeva jooksul USA presidendi Donald Trumpiga Süüria teemal kaks korda.

Saudi kroonprintsilt küsiti eile, kas Ar-Riyad võib osaleda õhurünnakutes Süüria režiimile. «Kui meie liit partneritega seda nõuab, siis me tegutseme,» lausus troonipärija.

Kreml kutsus täna riike üles vaoshoitusele Süürias ning ärgitas neid hoiduma sammudest, mis võivad Süüriat veelgi destabiliseerida.

Kremli pressiesindajalt Dmitri Peskovilt küsiti, milline on Moskva võimalik vastus, kui USA ründab Süüria valitsuse üksusi Douma arvatava keemiarünnaku tõttu.

«Küsimuses, mis juhtub, kui Süüriale antakse üks või teine löök, tahaks endiselt loota, et kõik pooled väldivad samme, mis esiteks ei ole millegagi tegelikkuses provotseeritud ja teiseks võivad tõsiselt tasakaalust välja viia piirkonna selletagi hapra olukorra,» vastas Peskov.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles