Kolm asja, mis Trumpi väljakutsuva Vene säutsu juures valesti läksid (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Mark Wilson/RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix

Ühendriikide president Donald Trump säutsus täna hommikul: «Venemaa lubab lasta alla kõik Süüria suunas tulistatud raketid. Pane end valmis, Venemaa, sest nad on tulekul, kenad ja uued ja «targad». Te ei tohiks teha koostööd Gaasitapjast Elajaga, kes oma inimesi tapab ja seda naudib.»

Selles lühikeses, kuid plahvatuslikus säutsus on kolm hiiglasikku viga.

1.Twitter ei ole koht, kus põhimõtteliselt, enam-vähem sõjaline rünnak välja kuulutada.

Jah, Twitter suurendas oma säutsu suurust 140 tähemärgilt 280-le. Kuid isegi 280 tähemärki näib ebapiisav ähvardamiseks – või isegi rohkemaks? – rünnata Venemaad ja Süüriat rakettidega. Ja isegi, kui Twitteri säutsud poleks piiratud tähemärkidega, kas sotsiaalmeediakanal on ikka õige koht, kus kuulutada sõjategevust teise riigi sõjaväe vastu, samal ajal kolmandat riiki mõnitades? (Selles õigus üksi on 383 tähemärki.)

2.Mis sai liigsest läbipaistvusest sõjategevuses?

Trumpi üks suurimaid kriitikaid endise presidendi Barack Obama ja vastaskandidaadi Hillary Clintoni pihta presidendikampaania ajal 2016. aastal oli liigne läbipaistvus selle suhtes, mida nad teeksid sõjajõududega – mis tema sõnul annab vaenlasele võimaluse teada USA järgmist sammu ja selleks planeerida.

«Ta räägib meile, kuidas ISISega võidelda,» manitses Trump Clintonit ühe nendevahelise debati käigus. «Lihtsalt külastage ta veebilehekülge. Ta räägib teile, kuidas ISISega võidelda on veebillehel. Ma ei usu, et kindral Douglas MacArthurile see väga meeldiks.»

«Sa (Hillary Clinton) räägid vaenlasele kogu oma plaani välja,» lisas ta hiljem.

Kuidas erineb «Pane end valmis, Venemaa, sest nad on tulekul, kenad ja uued ja «targad»...» plaani paljastamisest, milles Trump Clintonit süüdistas? Tegu on isegi hullema olukorraga, sest USA president ei paljasta mitte üldist probleemilahendamisstrateegiat, vaid tegelikke raketirünnakuid.

3. Keegi ei tea, kui tõsiselt sellesse suhtuda.

Otsus rünnata rakettidega Süüriat – rakettidega, mille Venemaa on vandunud alla tulistada – on väga tõsine ja selle käiku laskmist tuleb sügavalt kaaluda. Probleem seisneb selles, et keegi tegelikult ei tea, kas Trump on selle otsuse vastu võtnud, või mitte.

Kas tegu oli sihipärase raketirünnaku eelteatega? Kas armee kõrged juhid olid sellest teadlikud? Kas nad olid säutsu kõnemaneeri ja ajastuse heaks kiitnud?

Või oli hoopiski tegu Trumpi praalimisega? Äkki vaatas ta hommikul uudiseid ja nägi nuppu, kus Venemaa vandus alla lasta kõik Süüria pihta tulistatud raketid ja mõtles: «ma veel näitan neile!»?

Tema hilisem säuts näib viitavat viimasele. «Meie läbisaamine Venemaaga on praegu halvem, kui ta oli külma sõja aegu,» kirjutas ta seal. «Selleks pole mingit põhjust. Venemaal on vaja meie abi oma majandusolukorra parandamisel, seda oleks väga lihtne teha ning meil on vaja kõikide riikide koostööd. Peatame võidurelvastumise?»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles