Soome võimud tegid 20 korda vangis istunud somaallase suhtes karmi otsuse (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trellid.
Trellid. Foto: SCANPIX

Soome võimud saadavad välja 25 aastat riigis elanud Somaalia päritolu mehe, kuna teda peetakse ühiskonna jaoks kõrgema astme riskiks.

Mehel tuleb sõita tagasi Somaaliasse, sest ta on Soomes pannud toime arvukalt kuritegusid ning oma viimase vangistuse ajal ilmutas ta usulise radikaliseerumise tundemärke.

Ehkki mees esitas tema kinnipidamise ja väljasaatmise kohta kaebused, jättis kohus need rahuldamata.

Teadaolevalt on mees ajavahemikul 2000-2016 vangi mõistetud koguni 20 korral. Viimase kümne aasa jooksul on ta olnud kahtlusalune 39 kuriteos ning teda on erinevatel põhjustel kinni peetud ühtekokku 140 korda. Tema viimase vangistuse põhjuseks olid röövid, sealhulgas raske rööv. Mees kandis 2,5 aasta pikkust vangistust ning vabanes trellide tagant mullu novembris. Kohe vabanemise järel toimetati ta kinnipidamiskeskusesse väljasaatmist ootama.

Praegu ootavad Soome võimud deporteerimiseks vajalikku Somaalia ametnike poolset heakskiitu. Soome kriminaalpolitsei komissari Saku Tielineni sõnul on Soome ja Somaalia vahelised diplomaatilised suhted paranenud ning enam ei tule Somaaliast nõusolekut liiga kaua oodata. Samas kõigile tagasisaatmise palvetele vastust ei saada ning sellisel juhul jääb väljasaadetav Soome.

Kõnealune mees saabus Soome 1993. aastal perekonnaga ühinemise põhimõtte alusel. Tal on Espoos alaline korter ning kaks alaealist last. Mõned tema sugulased elavad samuti Soomes.

«Lähedased perekondlikud sidemed ja pikk Soomes elatud aeg ei takista väljasaatmist, kuna mees on korduvalt kuritegusid toime pannud,» ütles Tielinen.

Mees on teatanud, et ta ei taha Somaaliasse tagasi minna ning ei kavatse Soome võimudega koostööd teha.

Alaealisena Soome saabunud välismaalaste väljasaatmist tuleb Soomes ette harva, kuna takistuseks on tavaliselt olnud perekondlikud sidemed.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles