Sarkozy voodoo-nukke ära ei keelatud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslastele internetis voodoo praktiseerimiseks pakutavad nukud, mis kujutavad president Nicolas Sarkozyd ja opositsiooniliste sotsialistide liidrit Ségolène Royali.
Prantslastele internetis voodoo praktiseerimiseks pakutavad nukud, mis kujutavad president Nicolas Sarkozyd ja opositsiooniliste sotsialistide liidrit Ségolène Royali. Foto: AP / Scanpix

Prantsuse kohus lükkas tagasi president Nicolas Sarkozy nõude keelata ära internetis müügile ilmunud Sarkozy voodoo nukud, millega on kaasas ka nõeltekomplekt ja soovitus need riigipea kujutise sisse torgata.

 

Sarkozy väitis, et nukkudega rikutakse tema õigust oma mainele, kuid kohus sellega nõus ei olnud, leides hoopis, et selle taga on hoopis «satiir ja huumor». Riigipead kujutav nukk mahub kohtu hinnangul kenasti väljendusvabaduse piiridesse ning on kooskõlas õigusega huumorile, vahendas Reuters.

K&B kirjastuskompanii on välja andnud 20 000 voodoo-komplekti koos manuaalidega ning võib neid kohtu loal nüüd internetis edasi müüa. Sarkozy nukule on kantud ka mõned tema skandaalsemad tsitaadid – näiteks see, kuidas ta sõimas mullu näitusel meest, kes talle kätt ei andnud. Müügil on ka samasugused nukud, mis kujutavad tema rivaali presidendivalimistel - sotsialistide liidrit Ségolène Royali.

Lääne-Aafrika juurtega voodoo-usk on eriti levinud Kariibi mere saartel ja USA lõunaosas ning selle kohaselt saab nõelte oma vaenlast kujutava nuku sisse torkamisega panna neile peale needust. Ekspertide sõnul on suur osa avalikkusest seda praktikat siiski valesti tõlgendanud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles