ÜRO peasekretäri sõnul tuleb Süüria olukorda kontrolli all hoida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonio Guterres.
Antonio Guterres. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

ÜRO peasekretär Antonio Guterres väljendas kolmapäeval sügavat muret Süüriaga seoses pingestunud olukorraga ja toonitas, et seda tuleb kontrolli all hoida.

"Ma olen suure tähelepanuga jälginud ÜRO Julgeolekunõukogus toimuvat ja kahetsen, et selles asjas pole suudetud üksmeelele jõuda," märkis Guterres.

Guterresi sõnul peavad viis Julgeolekunõukogu alalist liiget USA, Venemaa, Hiina, Prantsusmaa ja Suurbritannia tegema kõik selleks, et olukord ei väljuks kontrolli alt.

"Täna ma helistasin kõigi viie püsiliikme saadikutele, väljendasin sügavat muret praeguse ummikseisu üle ja toonitasin vajadust hoida olukorda kontrolli alt väljumast," ütles peasekretär.

"Ärgem unustagem, et lõppude lõpuks peavad meie pingutused olema suunatud Süüria rahva kohutavate kannatuste lõpetamisele," lisas Guterres.

Boliivia taotles neljapäevaks ÜRO Julgeolekunõukogu kokkukutsumist seoses Süüriat ähvardava sõjalise rünnakuga, teatasid diplomaatilised allikad. Allikate andmetel oleks suletud uste taga korraldatava istungi teemaks Süüriat puudutava ähvardava retoorika järjepidev ägenemine ja riigi vastu suunatud ühepoolse tegutsemise oht.

Suurbritannia peaminister Theresa May kutsus Süüriaga seoses neljapäevaks kokku erakorralise valitsuse istungi, teatas valitsusjuhi ametkond. May taunis kolmapäeva õhtul Venemaa vetot ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonile.

Venemaa pani teisipäeval veto USA koostatud resolutsioonikavandile, mis nägi ette uue uurimismehhanismi loomist keemiarünnakute uurimiseks Süürias. See oli 12. kord, kui Venemaa on kasutanud ÜRO  Julgeolekunõukogu alalise liikme vetoõigust oma liitlase Süüria vastaste algatuste blokeerimiseks.

Vene suursaadik Vassili Nebenzja süüdistas Ühendriike "selle resolutsiooni" kasutamises ettekäändena sõjalisteks aktsioonideks Süürias.

"Me kasutame vetot, et kaitsta rahvusvahelise õiguse ülimuslikkust, rahu ja julgeolekut ning tagamaks, et te ei tiri Julgeolekunõukogu oma seiklustesse," lausus ta.

Resolutsioonikavandit toetas 15-liikmelise julgeolekunõukogu 12 liiget, teiste seas USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa. Boliivia hääletas resolutsiooni vastu ja Hiina jäi erapooletuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles