Suurbritannia sõjalaev hakkab Põhja-Korea ebaseaduslikku kaubavahetust takistama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HMS Argyll.
HMS Argyll. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Suurbritannia mereväe alus HMS Sutherland jõudis eile hommikul Jaapani Yokosuka sadamasse. Laev saadeti piirkonda, et takistada Põhja-Korea katseid hiilida mööda ÜRO poolt kehtestatud sanktsioonidest.

Viimastel kuudel on satelliitide ja õhupatrulli teostavate lennukite abil avastatud korduvat kaubavahetust Põhja-Korea lipu all seilavate aluste ja teiste riikide laevade vahel. Väidetavalt üritab Põhja-Korea sanktsioonidest hoolimata omandada kütust ning vajalikke osi tuuma- ja raketiprogrammide tarbeks.

Briti mereväe alused hakkavad nüüdsest kaubavahetust jälgima ja vajaduse korral ka sekkuma. Lisaks kasutatakse helikoptereid Wildcat ning ülimoodsaid radarisüsteeme.

HMS Sutherland on esimene kolmest kuningliku mereväe laevast, mis piirkonda enne selle aasta lõppu ÜRO sanktsioonide rakendamise eesmärgil külastab. Sanktsioonide kõrval viiakse läbi navigatsioonivabadusega seotud operatsioone ja osaletakse õppustel koos oma liitlastega.

Peale HMS Sutherlandi saadetakse piirkonda ka HMS Albion ja HMS Argyll.

«Kuni Põhja-Korea sõnu ei tõenda konkreetsed teod, töötab Suurbritannia koos oma partnerite ja liitlastega, et tagada surve ja olemasolevaid sanktsioone karmilt jõustada,» ütles Briti kaitseminister Gavin Williamson.

HMS Sutherland osaleb Jaapani poolt korraldatud allveelaevade vastase kaitse õppusel ja HMS Albionil teenivad merejalaväelased plaanivad piirkonnas dessanti harjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles