Kas Venemaa suudaks USA raketid alla tulistada? (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
S-400 raketisüsteem.
S-400 raketisüsteem. Foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix

Venemaa lubas eile alla tulistada kõik raketid, mille USA Süüria suunas teele võib saata. Newsweek konsulteeris selles küsimuses kaitseeksperdiga, kelle sõnul oleks rünnaku blokeerimine võimalik, aga mitte lihtne.

Moskva militaarvõimekus võidakse varsti proovile panna, sest USA president Donald Trump lubas jõulist vastust Süüria presidendi Bashar al-Assadi väidetavale keemiarünnakule Doumas.

Suurbritannias baseeruva Rahvusvahelise Strateegiliste Uuringute Instituudi vanemteadur Douglas Barrie sõnul on Venemaa ja enne seda ka NSVLi õhujõud pikalt pööranud tähelepanu tiibrakettide avastamisele ja nende hävitamisele, aga tegu ei saaks olema lihtsa ülesandega.

«See oli üks peamisi komponente MiG-31 lennuki juures. Sarnaselt on ka mitmel maa-õhk tüüpi raketisüsteemil, näiteks S-400 ja Pantsiril võimekus tegutseda tiibrakettide vastu,» jätkas Barrie.

Teadur selgitas, et viimased kaks süsteemi S-400 ja Pantsiri on Venemaa Süüriasse viinud. Tema sõnul tuleks tiibrakettide hävitamiseks esmalt need tuvastada ja seejärel oleks võimalik piisavalt lähedal paiknevate raketisüsteemide abil need hävitada. Samas oleks teaduri hinnangul Venemaa piiratud kohaloleku tõttu Süürias selline ülesanne raske.

Tomahawk tiibrakett.
Tomahawk tiibrakett. Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Venemaa alustas vägede viimist Süüriasse 2015. aastal. Sellele eelnevalt oli Assad palunud abi seoses 2011. aastal alguse saanud ülestõusuga. 2014. aastaks oli terrorirühmitus Islamiriik (ISIS) laienenud Iraagi aladelt ka Süüriasse ja võtnud oma kontrolli alla suure osa riikide territooriumist. See pani aluse USA juhitud koalitsiooni sekkumisele.

Kuigi ISIS on USA juhitava koalitsiooni, Süüria ja nende liitlase Venemaa poolt sisuliselt alistatud, siis nüüd on rahvusvahelised suurjõud mässuliste kaudu üksteisega konflikti sattunud. 

Pärast kuuldusi keemiarünnakust võeti esmaspäeval ette õhurünnak Süüria T-4 õhuväebaasile Homsis. Siis oli rünnak ühepoolne ja kahtlustatakse, et selle pani toime Iisrael.

Nüüd on aga Prantsusmaa, Katar, Saudi Araabia ja Ühendkuningriik avaldanud USA-le toetust ja valmisolekut järgmises õhurünnakus osaleda. Venemaa hoiatas omakorda, et tulistab raketid alla ja võib korraldada ka vasturünnaku.

Trump vastas eile Twitteris, öeldes Venemaale, et raketid on tulekul. Venemaa suursaadik Liibanonis Aleksandr Zasõpkin kordas eelmisel kuul Venemaa kindrali Valeri Gerasimovi hoiatust, mille kohaselt võetaks rünnaku korral sihikule USA sõjaline taristu.

USA kaitseminister James Mattis väitis eile, et Pentagon on valmis presidendile võimalikke rünnakustsenaariumeid tutvustama.

Alates külma sõja aegadest on Venemaa arendanud võimekust USA tiibrakettide ja teiste relvade hävitamiseks. Venemaa president Vladimir Putin on viimasel ajal selle võimekuse arendamise taas eesmärgiks võtnud ja loodab Venemaa relvajõud moderniseerida.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles