Macron: vastus Süüriale tuleb meile sobival ajal (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron enne intervjuud Prantsusmaa telekanaliga TF1.
Emmanuel Macron enne intervjuud Prantsusmaa telekanaliga TF1. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles täna, et Süüria režiimi keemiarünnaku kohta on tõendeid ja Damaskusel on oodata vastulööki «meile sobival ajal».

«Meil on tõendeid, et kasutati keemiarelva, vähemasti kloori, ja et seda kasutas Bashar al-Assadi režiim,» ütles Macron usutluses telekanalile TF1. President lisas, et vastus tuleb «meile sobival ajal, kui me otsustame, et see on kõige kasulikum ja tõhusam».

Macron on varasemalt öelnud, et võimalik rünnak oleks suunatud Süüria keemiarelvavarude suunas.

Arvatakse, et lääneriigid valmistuvad ette raketirünnakut Süüria režiimi vastu, mis oleks vastuseks laupäevasele Douma keemiarünnakule. Lääneriigid on veendunud, et rünnaku eest oli vastutav Süüria ja nende liitlane Venemaa. 

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov soovitas lääneriikidel hoiduda sammudest, mis võivad Süürias viia pingete eskaleerumiseni.

USA president Donald Trump on viimastel päevadel saatnud vastandlikke signaale. Eile teatas Trump, et raketid on tulekul ja Venemaa peaks end valmis panema. Täna sõnas president, et ta pole kunagi öelnud aega, millal rünnak toimuma saab.

Täna võttis Süüria teemal sõna ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Tema sõnul on  ilmselge, et Süüria ei vabanenud oma keemiarelvadest. «Me peame nüüd tunnistama, et ilmselgelt ei viidud hävitamist lõpule,» sõnas kantsler.

Damaskus suutis 2013. aastal pärast sariinirünnakut napilt vältida USA ja Prantsusmaa õhurünnakuid. Toona lubas diktaator al-Assadi režiim, et keemiarelvaarsenal antakse üle.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles