Eksperdid usuvad, et Doumas kasutati mitut närvimürki (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Douma keemiarünnakus viga saanud mees.
Douma keemiarünnakus viga saanud mees. Foto: Ammar Safarjalani/imago/Xinhua/Scanpix

Eksperdid kahtlustavad, et Süürias kasutati närvimürki, mis sisaldas muudki peale kloriini. Nüüd peavad nad jooksma ajaga võidu, et pääseda isoleeritud Ida-Ghouta enklaavi saamaks ligipääsu keemiarelvarünnakus hukkunute surnukehadele.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel jõudis eelmise laupäeva hommikul Douma tervishoiukeskustesse ligi 500 toksiliste kemikaalide mürgituse tunnustega inimest.

Isegi kuid kestnud armutute rünnakute keerises olnud arstid ei olnud sellist vaatepilti varem näinud: mõnel patsiendil olid krambid, teistel olid pupillid kokku tõmbunud, lisaks hingamisraskused ja südame rütmihäired.

Kõike seda saatis kloriini meenutav teravalõhnaline hais. Kemikaali oli ka enne Doumale visatud ja arstid oskavad selle mõjusid ära tunda. Kuid tol päeval oli inimesi rünnatud ka millegi muuga ja meedikutel polnud aimugi, kuidas selle osas arstiabi anda.

«Miski mõjutas närvisüsteem,» märkis anonüümseks jääda soovinud arst. «Kloriin ei käitu nii. Ehkki mõnel inimesel oli selgelt kloriinimürgitus, oli kasutatud ka midagi muud.»

Neile järgnevate päevade jooksul on julgeolekutöötajad üritanud saada satelliidipiltide, raadiolainete ja lennuliikluse jälgimise põhjal aimu, mis Doumas täpsemalt aset leidis. Laipade Doumast välja smugeldamine on aga saanud sel nädalal koalitsioonivägede prioriteediks.

«Veri ja uriin hoiavad selle jälgi nädala, võib-olla kauem,» sõnas 2013. aastal Ghouta ja eelmise aasta Khan Sheikhouni sariinirünnakute järel patsientidelt proove võtnud ametnik. «Närvimürgid kaovad aga kiiresti. Tulemuslike andmete saamiseks peame jõudma sinna koheselt.»

Ka 2013. aastal Süüria sariinivarude kaotamist juhtinud ÜRO ametniku Jerry Smithi sõnul võis patsientide sümptomitest välja lugeda lisaks kloriinile veel mingi aine kasutamist. Laupäeval nähtud ahenenud pupille ja suu vahutamist põhjustavad sariiniga sarnased ained.

Pariisi, Londoni ja Washingtoni ametkonnad kinnitavad, et rünnakujärgsed videod näitavad sama pilti, mis kahe kinnitatud sariinirünnaku järel. USA ametnike väitel sisaldas laupäeval Douma kolmekorruselist elamuhoonet tabanud pomm nii kloriini kui närvimürki.

Kõigi eelpoolmainitud lääneriikide ametkonnad on üksmeelel, et lõhkekeha heideti ühelt või kahelt Süüria valitsusvägede helikopterilt, mis tõusid lendu Doumast põhja poola asuvast Dumayri õhuväebaasist pool tundi enne rünnakut.

Teisipäeval saabusid Doumasse Vene väed ja inspekteerisid maja, kust pärines enamik ohvreid. Enne nende saabumist olid päästjad aga suutnud filmida maja katusel asuvat kollast metallsilindrit, mille ots oli kokkupõrkel purunenud. Väidetavalt leiti sama maja eluruumist ka teine sarnane silinder.

Mõlemad silindrid olid sarnased neile, mida kasutati Ghoutas ja mujal kloriinipommide heitmiseks.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles