Belgia armee tahab lubada koduigatsust tundvatel noorsõduritel kodus ööbida (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia sõdurid Brüsselis.
Belgia sõdurid Brüsselis. Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/Scanpix

Belgia relvajõud tahavad lubada koduigatsust tundvatel noorsõduritel baaskursuse ajal kasarmu asemel kodus ööbida. Sellise sammuga loodetakse lahendada praegune värbamiskriis.

Paljud 28 000-liikmelise Belgia armee noorsõdurid on teenistusest selle algusfaasis loobunud, sest kurdetakse igatsust oma pere ja sõprade järele. Nüüd uuritakse võimalust piiravatest nõuetest loobuda.

Belgia kaitseministeeriumi pressiesindaja Alex Claesen ütles Belgia ajalehele Het Nieuwsblad, et relvajõud kohandavad end moodsa elustiiliga.

«Armee tahab kavasse võtta rohkem vabasid õhtupoolikuid, mil teenistuja saaks kasarmust lahkuda. Noori oodatakse endiselt tagasi pühapäeva õhtuks või hiljemalt esmaspäeva hommikuks ja neil pole lubatud esmaspäevast reedeni väeosa territooriumilt lahkuda,» ütles ta.

«Sa ei lähe sõjatsooni meestega, kes emmet igatsevad» - Endine õhudessantväelane Danny Lams.

Claeseni sõnul uuritakse võimalust vabade nädalavahetuste pikendamiseks ja mõeldakse ka praeguse korra muutmisele või kaotamisele. Sellisel juhul oleks väeosa või sõjakooli lähedal elavatel noortel võimalus õhtuti koju minna.

Belgiat on viimastel aastatel kritiseeritud, sest pole tehtud piisavalt jõupingutusi NATO kahe protsendi piirini jõudmiseks. Praegu kulutab Belgia oma SKTst kaitsele 0,9 protsenti, millest 75 protsenti kulub palkade ja pensionite maksmiseks.

Kaitseministeerium on üritanud teenistujaid juurde leida, aga see pole osutunud lihtsaks. Peamiste põhjustena nähakse pensionireformi, halbu võimalusi töö leidmiseks pärast militaarkarjääri ning viimastel aastatel tekkinud vajadust suuremate linnade tänavatel terrorismivastase operatsiooni raames patrullida. Eelmisel aastal patrullisid sõdurid tänavatel umbes 200 päeva jooksul. 

Veteranide organisatsiooni kuuluv endine õhudessantväelane Danny Lams mõistis relvajõudude plaani hukka. «Niimoodi lood mitte millegi kaitsmist, armeed, millele loota ei saa. Sa ei lähe sõjatsooni meestega, kes emmet igatsevad,» ütles Lams.

«Me magasime külmal maapinnal, lekkiva telkmantli all. Tahtsime oma riiki teenida. Kui lubad noorsõduritel nädala keskel koju minna, küsivad sõdurid rindel varsti haagiselamut.»

Belgias kaotati ajateenistus 1992. aastal. Alates 1995. aasta 1. märtsist kuuluvad relvajõududesse vaid elukutselised sõdurid. Kokku kuulub Belgia relvajõududesse 2204 naist ja 25 687 meest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles