Europarlamendi raport soovitab Ungarile sanktsioone (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix

Euroopa Parlamendi raportis süüdistatakse Ungarit Euroopa Liidu aluspõhimõtete rikkumises ja soovitatakse Budapesti suhtes rakendada artikkel seitset.

Täna esitletud Euroopa Parlamendi raporti kohaselt on demokraatia ja kohtuvõimu sõltumatus Ungaris löögi all.

Raporti koostanud Taani parlamendisaadik Judith Sargentini soovitas Ungari vastu käiku lasta artikkel seitsme, mis süvendaks veelgi pingeid Brüsseli ja Budapesti vahel.

Artikkel seitse on Lissaboni leppe mehhanism, millega võidakse ajutiselt piirata riigi hääleõigust Euroopa Liidu Nõukogus. Esimest korda lasti see käiku eelmisel aastal Poola vastu.

Sargentini koostatud raporti hinnangul jätkub Ungaris süstemaatiline demokraatia ohustamine, samuti on ohus kohtuvõimu sõltumatus ja inimõigused.

«Aeg pelgalt hoiatusi jagada on möödas,» märkis Sargentini. «Me peame astuma välja ungarlaste huvide eest, kelle õigusi nende valitsus rikub.»

Sargentini tõi välja 12 problemaatilist valdkonda Ungaris: kohtusüsteemi sõltumatus, sõnavabadus, migrantide ja põgenike õigused, korruptsioon ning vähemuste nagu romade ja juutide õigused.

Samas ei ole kindel, kuidas Euroopa Parlamendi saadikud ettepanekule reageerivad. Viktor Orbáni Fideszi ja Angela Merkeli Kristlike Demokraatide liikmeid sisaldav parlamendi suurim partei on Ungarile distsiplineerivate meetmete rakendamisele tugevalt vastu.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles