FBI eksjuhi raamat: Trump kardab, et Venemaal on video tema kõrval urineerivatest prostituutidest (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump (vasakul) ja James Comey.
Donald Trump (vasakul) ja James Comey. Foto: GARY CAMERON/REUTERS/Scanpix

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) endise juhi James Comey teisipäeval ilmuvas raamatus kirjeldatakse muu hulgas USA presidendi Donald Trumpi muret kuulduste pärast nagu oleks Venemaa võimude valduses videomaterjali temast koos prostituutidega, teatas USA meedia.

Videol on väidetavalt seik, kus Trumpi poolt tellitud prostituudid urineerivad Trumpi soovil Moskva Carlton-Ritzi hotellitoas voodile, milles oli kunagi ööbinud eelmine president Barack Obama. 

Raamatus kirjutatakse, et Trump on «pissilindiga» seoses murelik. Esmalt rääkis salvestisest Briti endine luureagent ning Comey sõnul tahtis Trump teha kõik selleks, et tema abikaasa Melania videost teada ei saaks, paludes ka Comey abi.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Susan Walsh/AP/scanpix

Ühel hetkel olevat Trump arutanud ka võimalikke poliitilisi tagajärgi salvestise avalikuks tulemisele. 

President üritas juhtumit pöörata ja tõi välja väite, miks see tõsi ei saa olla. «Ma olen bakteriofoob. Pole mingit võimalust, et laseksin inimestel enda läheduses üksteise peale pissida,» olevat Trump öelnud.

Comey sõnul olevat president väiteid eitanud ja küsinud, kas ta näeb välja nagu mees, kellel oleks prostituudi teenuseid vaja. «Siis hakkas ta arutama juhtumeid, mille käigus naised on teda seksuaalses ahistamises süüdistanud,» seisab raamatus.  

Donald Trump ja Melania Trump.
Donald Trump ja Melania Trump. Foto: Ron Sachs/SIPA/Ron Sachs/SIPA/Scanpix

Informatsiooni edastasid mitmed USA väljaanded, mille töötajatel oli võimalus enne ilmumist raamatuga tutvuda. Comey raamat kannab nime «Kõrgem lojaalsus: tõde, valed & juhtimine».

Comey kinnitusel võttis Trump korduvalt asja temaga jutuks, eitas jõuliselt prostituutide kasutamist ja kutsus FBId üles tõestama, et sellesisulised kuuldused on valed. Comey kirjeldusel juhib president Valget Maja nagu maffiaboss ja elab alternatiivreaalsuses. Tema hinnangul on president ebaeetiline ega pea suuremat lugu tõest ega muudest põhiväärtustest.

Comey sõnul meenutas Trumpi alluvuses töötamine talle endist ametikohta prokurörina ja läbikäimist maffiabossidega: «Vaikiva nõusoleku ring. Bossil on täielik kontroll. Lojaalsusvanded. «Meie nende vastu» maailmavaade. Väikeste ja suurte asjade kohta valetamine, mis teenis mingit lojaalsuskoodeksit, asetades organisatsiooni kõrgemale moraalsusest ja tõest.»

Comey sõnul pole Trumpil aimu sellest, mis on õige ja mis vale. «See president on ebaeetiline, vaba tõest ja institutsionaalsetest väärtustest,» seisab raamatus. «Tema juhtimine põhineb tehingutel, egol ja isiklikul lojaalsusel.» Comey sõnul oli tulemuseks «metsatulekahju» ehk Trumpi presidentuur. 

Maffia-stiilis juhtimisest rääkides meenutas Comey eraviisilist õhtusööki Valges Majas nädal pärast Trumpi ametisse vannutamist, kus Trump ütles FBI eksjuhi sõnul: «Ma vajan lojaalsust. Ma ootan lojaalsust.»

Comey vastas enda sõnul Trumpi nõudmisele vaikimisega ning Trump juhtis jutu mujale. Hiljem õhtusöögi käigus naasis Trump selle teema juurde ja ütles: «Ma vajan lojaalsust.»

«Te saate minult alati ausust,» olevat Comey vastanud.

«See on see, mida ma tahan, aus lojaalsus,» ütles Trump.

«Te saate seda minult,» sõnas Comey.

Eriprokurör Robert  Mueller uurib muu hulgas, kas Trump takistas õigusemõistmist, kui vallandas Comey eelmise aasta maikuus.

Vabariiklased valmistuvad Comey raamatu avaldamisega saabuvaks tormiks ja on praeguseks püsti pannud näiteks veebilehe, kus nimetatakse FBI eksjuhti valetajaks. Washingtonis on aga vabariiklaste ja demokraatide seas Comey maine Trumpi omast oluliselt parem, sest FBI eksjuht teenis kolme erineva presidendi alluvuses.

Väidetavalt on uues raamatus küllaltki vähe räägitud Venemaa sekkumisest USA valimistesse ja seostesse Trumpi kampaaniameeskonnaga. Comey ei tohi käimasoleva uurimise tõttu sellest lähemalt rääkida.

James Comey.
James Comey. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles