Graafik: Jeemenis kujuneb poolsajandi suurim humanitaarkriis

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni poiss houthi mässuliste meeleavaldusel pealinnas Sanaas.
Jeemeni poiss houthi mässuliste meeleavaldusel pealinnas Sanaas. Foto: Khaled Abdullah/REUTERS/Scanpix

Araabia maailma vaeseim riik on saanud Iraani ja Saudi Araabia vahelise võimuvõitluse lahingutandriks, kus tegelikud kannatajad on tavalised jeemenlased.

2015. aastast väldanud Jeemeni konfliktis on sõjategevuses hukkunud üle 10 000 inimese, kaks miljonit jeemenlast on sunnitud kodust põgenema ja kaheksa miljonit inimest ei tea, kuidas või millal oma järgmise toidukorra saavad. Lisaks sureb iga kümne minuti järel üks alla viie aasta vanune laps põhjustel, mida saaks vajaliku abiga ära hoida.

Kuid jeemenlasi ei tapa ainult pommid ja haigused, vaid ka huthidega võitleva saudide juhitud koalitsiooni majanduslik piiramisrõngas, mida kasutatakse sõjas strateegilise relvana: töökohad, infrastruktuur, toidupoed lihtsalt närbuvad. Samuti sihivad koalitsioonivägede õhulöögid vabrikuid, ladusid ja riigi transporditaristut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles