Briti nõunik: Venemaa luuras Skripalide järele vähemalt viis aastat (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahvusliku julgeoleku nõunik Mark Sedwill.
Briti rahvusliku julgeoleku nõunik Mark Sedwill. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Scanpix

Venemaa luureteenistused jälgisid endist topeltagenti Sergei Skripali ja tema tütart Juliat vähemalt viis aastat enne keemiarünnaku korraldamist, avalikustas Briti rahvusliku julgeoleku nõunik.

Suurbritannia rahvusliku julgeoleku nõunik Mark Sedwill teatas täna kirjas NATO-le, et Venemaa sõjaväeluure jälgis Skripale vähemalt viis aastat enne nende märgitamist Salisburys 4. märtsil.

«Meil on informatsiooni, mille kohaselt ulatus Vene luure huvi Skripalide vastu vähemalt 2013. aastasse, mil GRU kübereksperdid võtsid sihikule Julia Skripali e-maili konto,» kirjutas Sedwill.

Lisaks märkis Sedwill, et Venemaa katsetas enne rünnakut närvimürgi Novitšokk toimimist ukselinkidel.

Sedwilli sõnul töötati Novitšokk välja Šihhanõ keemiauuringute keskuses osana keemiarelvaprogrammist «Foliant». Nõuniku sõnul pidas Venemaa vähemalt mõningaid ülejooksikuid võimaliku tapmise sihtmärkideks.

«2000. aastatel viis Venemaa läbi programmi, et katsetada keemiarelvade transporti ja õpetada eriüksuslasi neid kasutama. See programm sisaldas uuringuid närvimürkide kohaletoimetamise kohta, muuhulgas katsetati ukselinkidele määrimist. Viimasel aastakümnel on Venemaa varunud sama programmi raames väikese koguse Novitšokki,» kirjutas Sedwill.

«Venemaa keemiarelvaprogramm jätkus pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist. 1993. aastaks oli Venemaa allkirjastanud keemiarelvade konventsiooni, kuid tõenäoliselt said mõned Novitšoki tüübid (riikliku) kasutusloa, et neid Vene sõjaväes kasutada,» lisas ta.

«Venemaa ei märkinud keemiarelvakonventsioonis Novitšokkide omamist. Peale konventsiooni ratifitseerimist jätkas Venemaa Novitšoki arendamist. President Putin oli Vene keemiarelvaprogrammiga lähedalt seotud. On ülimalt ebatõenäoline, et teised endised Nõukogude liidumaad iseseisvudes keemiarelvaprogramme jätkasid. On vähe tõenäoline, et Novitšokki võis valmistada ja kohale toimetada riigiväline agent (nt kriminaalne või terroristlik ühendus),» märkis Sedwill.

Nõuniku ebatavaline otsus niivõrd tundlik informatsioon avalikustada on tingitud Venemaa väidetest, et rünnak oli lavastatud.

Täismahus kirja NATO peasekretär Jens Stoltenbergile saab lugeda siit.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles