Vene sõjavägi süüdistab Douma keemiarünnakus Londonit (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria sõdur Wafideeni laagri ees. Seinal Bashar al-Assadi portree.
Süüria sõdur Wafideeni laagri ees. Seinal Bashar al-Assadi portree. Foto: YOUSSEF KARWASHAN/AFP/Scanpix

Süürias Ida-Ghouta enklaavis Douma linnale korraldatud keemiarelvarünnak lavastati Londoni korraldusel, teatas Vene sõjavägi täna.

Vene sõjaväel on asitõendeid, mis kinnitavad Suurbritannia otsest osalemist selles provokatsioonis Ida-Ghoutas, ütles Vene kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov.

Konašenkovi sõnul oli Suurbritannia andnud korralduse mässuliste piirkondades tegutsevatele abitöötajatele Valged Kiivrid lavastada keemiarelvarünnak Doumas, lisades, et London pidi selleks neid tugevalt survestama.

Tema väitel lavastati keemiarünnak 7. aprillil, et koordineerida tegevust Süüria valitsusvägedega pärast seda kui mässuliste rühmitus Jaish al-Islam 3.-6. aprillil Damaskust pommitas.

ÜRO sõjakuritegude uurijad rõhutasid täna avalduses, et Douma keemiarünnaku uurimisel on asitõendite säilitamine kriitilise tähtsusega.

Varem teatas Venemaa välisminister Sergei Lavrov, et eelmisel laupäeval Doumas toimunud arvatav keemiarünnak oli lavastatud ja sellele aitas kaasa ühe välisriigi salateenistus.

«Meil on ümberlükkamatuid tõendeid sellest, et see oli järjekordne lavastatud sündmus ja sellega olid seotud ühe teatud riigi salateenistused, mis püüab praegu olla venevastase kampaania esirinnas,» väitis Lavrov Moskvas antud pressikonverentsil. 

Samuti hoiatas Lavrov, et lääneriikide tegutsemine Süürias võib endaga kaasa tuua uue migratsioonilaine. Tema sõnul võivad isegi väikesed teod viia paljude soovimatute tagajärgedeni Euroopa ja ka USA jaoks. 

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) teatel hukkus Süüria mässuliste valduses olnud Douma linnas Damaskuse lähedal laupäeval väidetavas keemiarünnakus üle 40 inimese. Neil leiti sümptomeid, mis viitavad keemiarelva kasutamisele.

Lääneriigid süüdistavad rünnakus Bashar al-Assadi režiimi, Süüria ja Venemaa on seda kategooriliselt eitanud. Prantsusmaa ja Saksamaa on teatanud, et neil on tõendeid, mis kinnitavad Süüria režiimi seotust rünnakuga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles