ÜRO: Douma asitõendid tuleb säilitada (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria väed Damaskuse eeslinnas.
Süüria väed Damaskuse eeslinnas. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

ÜRO Süüria sõjakuritegude uurijad rõhutasid Douma arvatava keemiarelvarünnaku asitõendite säilitamise tähtsust.

«Me rõhutame üliolulist vajadust asitõendite säilitamiseks ja kutsume kõik asjassepuutuvaid võime tagama, et ükski osapool ei manipuleeriks arvatavate sündmuskohtade, objektide, tunnistajate või ohvritega, enne kui sõltumatud vaatlejad ja uurijad on saanud piirkonda ligipääsu,» ütles ÜRO sõltumatu rahvusvaheline uurimiskomisjon Süüria Araabia Vabariigis (COI).

ÜRO inimõiguste nõukogu loodud komisjon on kogunud asitõendeid Süüria relvakonfliktis sooritatud rahvusvaheliste kuritegude kohta alates 2011. aastast.

Komisjon süüdistas Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi keemiarelvarünnakus Khan Sheikhunis 2017. aasta aprillis. COI-l on andmeid 34 keemiarelvarünnaku kohta Süürias, mida on sooritanud erinevad osapooled.

COI uurijatele ei ole kunagi antud ligipääsu sündmuskohtadele Süürias.

Lääne ametnikud kahtlustavad, et Doumas kasutati 7. aprillil kloorgaasi, mille tagajärjel hukkus Briti valitsuse andmeil 75 inimest.

Keemiarelvaeksperdid kahtlustavad, et peale kloriini võis rünnakus kasutusel olla ka mõni muu toksiin, kuna kannatanutel ilmnes sümptomeid, mis ei vasta kloriinikahjustustele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles