ÜRO Julgeolekunõukogule esitati uus resolutsioonikava keemiarünnakuga seoses (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mary Altaffer/AP

USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia esitasid laupäeval ÜRO Julgeolekunõukogule uue resolutsioonikavandi Süüria arvatava keemiarünnaku uurimise ja rahukõneluste kohta, teatasid diplomaadid.

Resolutsioonikavas nõutakse uudisteagentuuri AFP andmetel muu hulgas keemiarünnaku sõltumatut uurimist, relvarahu kehtestamist, Süüria võimude osalemist ÜRO juhitud rahukõnelustel ja kutsutakse üles takistusteta humanitaarabisaadetistele kõikjale riigis.

Prantsuse suursaadik maailmaorganisatsioonis Francois Delattre teavitas juba varem päeval, et Prantsusmaa koos USA ja Suurbritanniaga valmistub esitama ÜRO Julgeolekunõukogule resolutsioonikava poliitilisest üleminekust Süürias.

"Tuleb alustada ÜRO egiidi all kõnelusi, et alustada poliitilist üleminekut Süürias. Ainult selline teekaart võimaldab meil lõpuks murda olukorra Süürias," ütles Delattre nõukogu erakorralisel istungil, mille Venemaa kutsus kokku seoses USA, Prantsusmaa ja Ühendkuningriigi raketilöökidega Süüriale.

"Prantsusmaa on valmis, alates tänasest, tegema tööd kõigi nendega, kes on samuti selleks valmis," sõnas saadik.

Venemaa resolutsioonikava USA ja tema liitlaste hukkamõistmise üle seoses rünnakutega Süüria vastu ei saanud laupäeval ÜRO Julgeolekunõukogu hääletusel piisavat toetust. Venemaa resolutsioonikava poolt anti kolm häält. Kaheksa riiki hääletas vastu ja neli jättis hääletamata.

Moskva koostatud resolutsioonikavas nimetati rünnakuid agressiooniks ja nõuti, et liitlased hoiduksid edaspidi taolistest rünnakutest. Venemaa suursaadik ÜRO juures Vassili Nebenzia süüdistas lääneriike huligaansuses ning nõudis Süüria vastu suunatud rünnakute viivitamatut peatamist ja nendest tulevikus hoidumist.

"Te mitte ei sea ennast rahvusvahelisest seadusest ülemaks, vaid üritate seda ümber kirjutada," ütles Nebenzia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles