Iraaklased matavad tänavatel roiskuvaid surnukehasid massihaudadesse (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosuli vabatahtlikud surnukehasid kokku kandmas.
Mosuli vabatahtlikud surnukehasid kokku kandmas. Foto: Balint Szlanko/AP/Scanpix

Mosuli vabatahtlikud on matnud üle tuhande inimese linna lähedal asuvasse massihauda. Enamik surnukehadest kuulub tõenäoliselt endistele Islamiriigi võitlejatele.

Üheksa kuud pärast lahingutegevuse lõppu maetakse Mosuli ümbruses endiselt lahingutegevuses hukkunuid – paljud neist on lihtsalt alles nüüd rusude alt kätte saadud.

Associated Pressi reporter märkis, et moonutatud võitlejate surnukehad vedelevad endiselt varemetes, tihti on neil küljes ka pommivestid ja kõrval plahvatamata pommid. Teisal on näha auto vraki alla jäänud surnukeha.

Enamik neist on endiste IS-i võitlejate surnukehad, kes hukkusid õhulöökides või mürsutules, kuid leidub ka naisi ja väikeseid lapsi, kes ilma matmata varemete vahel vedelevad.

Õõvastavad stseenid annavad aimu Iraagi vägede suutmatusest Mosulile osaks saanud hävitustööd korrastada. Üheksa kuu pikkused linnalahingud Islamiriigi alistamiseks on mitmed linnaosad pea täielikult hävitanud.

Mosul.
Mosul. Foto: ARI JALAL/REUTERS

Samuti ei paista Iraagi ametnikud pidavat kuigi oluliseks IS-i võitlejate matmist. Provintsi nõukogu ametnike väitel on see tsiviilkaitse töö, tsiviilkaitse sõnul on see aga morgi ülesanne. Morg keeldus asja kommenteerimast.

Vabatahtlikud Mosuli vanalinnas surnukehasid välja kaevamas.
Vabatahtlikud Mosuli vanalinnas surnukehasid välja kaevamas. Foto: Balint Szlanko/AP

Varemetes linnajaod, surnukehad ja plahvatamata lõhkeseadmed takistavad ka elanike naasmist. Ehkki Maailma Tervishoiuorganisatsioon on märkinud, et surnukehad ei kujuta lagunedes endast keskkonnale mingit ohtu, lähtub neist ometi hingemattev hais.

Seetõttu ongi vabatahtlikud võtnud asja enda kätesse ja matnud ligi tuhat inimest Sahaji orus asuvasse massihauda.

Koostöös linna morgiga üritatakse surnukehasid küll tuvastada, kuid alati ei ole see ressursside puudumisel lihtsalt võimalik.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles