Liiga kuum: Türkmenistan keelab bikiinide impordi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gurbanguli Berdimuhammedov.
Gurbanguli Berdimuhammedov. Foto: STEFANIE LOOS/REUTERS/SCANPIX

Türkmenistani valitsus keelas bikiinide ja lühikeste pükste impordi, tekitades elanikes hämmeldust, mida kuumadel suvepäevadel rannas kanda.

Ujumisriideid müüvate poodide omanike sõnul on valitsus keelanud lisaks bikiinidele ka ujumistrikoode impordi, samuti ei ole lubatud lühikesed püksid ei meestele ega naistele.

«Kuna rannahooaeg läheneb, on nõudlus nende toodete järgi kasvav,» sõnas üks poodnik. «Kuid tolliametnikud ei ole sellele keelule mingit selgitust andnud.»

Aşgabati uuel turul on võimalik veel ujumisriideid soetada, kuid needki on ülejäägid eelmistest hooaegadest. Kui varud otsa lõppevad, pole selge, mida türkmeenid rannas kandma hakkavad.

Samuti on lühikesed püksid igati loogiline riietus riigis, kus õhutemperatuurid võivad küündida kuni 50 kuumakraadini.

End «Kaitsjaks» tituleerinud autoritaarne riigipea Gurbanguli Berdimuhammedov keelustas hiljuti teiste asjade seas ka musta värvi autod (sest valged autod pidavat tooma head õnne), küünelaki, juuksevärvi ja kuldehted kõigile riigiametnikele.

Sarnaselt bikiinikeelule ei ole valitsus andnud selgitust ka eelnevate keeldude kohta.

Kuna mingit ametlikku infot ei väljastata, hakkavad tahtmatult seadusega pahuksisse sattunud inimesed ilmselt oma õppetunde valusal moel saama.

Sama asi juhtus mustade autode keelustamise ajal, mil pealinna politsei asus ette hoiatamata tumedaid sõidukeid konfiskeerima ja juhtidele krõbedaid trahve määrama.

Paljude türkmeenide jaoks on juuksevärvi keelustamine eriti irooniline, kuna valitsemisaja alguses Berdimuhammedovi peas paistnud hallid karvad tunduvad nüüd olevat süsimustaks värvunud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles