Comey: Clintoni tõenäoline võit mõjutas otsust juurdlus taasavada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI ametnikud
FBI ametnikud Foto: SCANPIX

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) endine direktor ütles laupäeval, et demokraatide kandidaadi Hillary Clintoni tõenäoline võit USA tunamullustel presidendivalimistel mõjutas tema otsust taasavada juurdlus Clintoni tegevuse suhtes ametialaste meilide saatmisel erakontolt.

«Ma ei mäleta, et oleksin selle välja öelnud, aga see pidi olema faktor, et kuna ta valitakse presidendiks ja kui ma varjan seda ameerika rahva ees, on ta mittelegitiimne valituks osutumise hetkel, sel hetkel, kui see avalikuks saab,» ütles James Comey televõrgule ABC usutluses, millest on avaldatud katkeid.

Midagi sarnast väidab Comey ka teisipäeval ilmuvates memuaarides, millest on avaldatud lõike. Ühes katkes ütleb ta, et tema mure Clintoni legitiimsuse üle "oli suurema kaaluga, kui see oleks olnud siis, kui valimised oleksid tundunud tasavägisemad või kui Donald Trump oleks arvamusküsitlustes juhtinud".

Comey teatas 2016. aasta oktoobris 11 päeva enne presidendivalimisi, et FBI avab uuesti juurdluse Clintoni tegevuse suhtes ametialaste meilide saatmisel erakontolt.

Clinton on süüdistanud endise FBI direktori otsust valimiskaotuses Donald Trumpile.

Clinton oli aastatel 2009-2013 USA välisminister ja FBI teatel pani ta erameilikontolt ametialaseid kirju saates toime rikkumise. FBI otsustas siiski mitte soovitada justiitsministeeriumil Clintonile süüdistust esitada.

Trump ründas pühapäeval mitmes säutsus Comeyt, kes kõrvutab oma memuaarides Trumpi ebaausa, oma egost juhinduva maffiabossiga ja ütleb, et president nõudis talt lojaalsusvannet.

«Ma ei palunud Comeylt kunagi isiklikku lojaalsust. Ma vaevalt tundsin seda tüüpi. Veel üks tema paljude valede seas. Tema memod on tema enda huvides ja võltsid,» säutsus president.

Trump vallandas Comey 2017. aasta mais FBI juurdluse tõttu oma kampaania ja Venemaa võimaliku kokkumängu suhtes. Otsus vallandas sündmusteahela, mis viis eriprokurör Robert Muelleri ametissemääramiseni.

Mueller uurib Trumpi kampaaniameeskonna ja Venemaa võimalikku kokkumängu ja seda, kas Trump takistas Comeyt vallandades õigusemõistmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles