Comey: Trump on moraalselt ebapädev president (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

Donald Trump on USA presidendi kohale moraalselt sobimatu, ütles endine FBI direktor James Comey usutluses telekanalile ABC.

Donald Trump on USA presidendi kohale moraalselt sobimatu, ütles Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) endine direktor James Comey eile avaldatud usutluses telekanalile ABC.

«Ma ei usu, et ta oleks vaimselt ebakompetentne või dementsuse algfaasis,» ütles Comey. «Ma ei usu, et ta oleks meditsiiniliselt presidendi kohale kõlbmatu. Minu arvates on ta moraalselt sobimatu.»

«Meie president peab kehastama lugupidamist ja pidama kinni väärtustest, mis on selle riigi tuum. Kõige tähtsam neist on tõde. See president ei ole selleks võimeline,» ütles Comey, kelle Trump mullu mais vallandas.

FBI eksdirektori sõnul on tõde ja ausus väärtustena tähtsad ning Trump ei peegelda Ühendriikide väärtusi.

James Comey.
James Comey. Foto: Ralph Alswang/AP

«Inimene, kes näeb Charlottesville´i juhtumis moraalset samaväärsust, kes räägib ja kohtleb naisi, nagu nad oleksid lihakäntsakad, kes valetab pidevalt suurte ja väikeste asjade kohta ja kinnitab, et ameerika rahvas usub seda, on moraalselt Ühendriikide presidendi kohale sobimatu,» lausus Comey usutluses.

Tema sõnul asetab Trumpi valitsuses teenimine inimesed keerulise moraalse dilemma ette, sest president jätab oma tegevusega häbipleki kõigile teda ümbritsevatele inimestele.

Samas avaldas FBI eksdirektor lootust, et Trumpi ei tagandata ametist, kuna sellega teeks kongress kaudselt ära töö, mis peab jääma ameerika rahvale valimiskasti juures.

Comey ütles usutluses ABC-le ka, et ei ole tõenäoline, kuid mitte võimatu, et Venemaal on materjali, millega Trumpi šantažeerida.

Homme ilmub USAs Comey mälestusteraamat, millest on viimase nädala jooksul avaldatud Ühendriikide meedias lõike.

Trump ründas eile mitmes säutsus Comeyt, kes kõrvutab oma memuaarides Trumpi ebaausa, oma egost juhinduva maffiabossiga ja ütleb, et president nõudis talt lojaalsusvannet.

«Ma ei palunud Comeylt kunagi isiklikku lojaalsust. Ma vaevalt tundsin seda tüüpi. Veel üks tema paljude valede seas. Tema memod on tema enda huvides ja võltsid,» säutsus president.

Trump vallandas Comey 2017. aasta mais FBI juurdluse tõttu oma kampaania ja Venemaa võimaliku kokkumängu suhtes. Otsus vallandas sündmusteahela, mis viis eriprokurör Robert Muelleri ametisse määramiseni.

Mueller uurib Trumpi kampaaniameeskonna ja Venemaa võimalikku kokkumängu ja seda, kas Trump takistas Comeyt vallandades õigusemõistmist.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles