Salolainen: valitsusprogrammis NATO-liikmesust pole

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koondpartei esimees Jyrki Katainen (paremal) koos erakonnakaaslase Pertti Salolaineniga.
Koondpartei esimees Jyrki Katainen (paremal) koos erakonnakaaslase Pertti Salolaineniga. Foto: SCANPIX

Soome Koondpartei hoiak NATO suhtes on varasema valitsusprogrammiga võrreldes positiivsem, kuid NATO-liikmesus päevakorras siiski pole.

Rahvasaadik Pertti Salolainen (Koondpartei) ütles YLE saates «A-studio», et päris kindlasti ei hakka Soome pürgima sõjalise alliansi liikmeks.

Küll aga säilitatakse tema sõnul võimalus liitumisotsuse langetamiseks. «Saab olema midagi sarnast, et see võimalus jäetakse alles, pakkumine säilib ja võib-olla tuleb mõni sõna ka lisaks. Sellest rohkem ma rääkida ei saa,» selgitas Salolainen.

Salolaineni sõnul oleks üks motiiv liituda NATOga kaitsekulutuste kärpimine. «Asjad on jah omavahel seotud. Sellega siis, et kaitsejõudude ülesehtitust uuendatakse. Küsimus on Soome turvalisuses. See pole ainus ja tähtsaim põhjendus. See on üks osa, et riigikaitse ja erinevad kaitsevahendid kallinevad tohutult. Seetõttu tekivad raskused meie sõjaväe moderniseerimise rahastamisega,» jutustas ta.

Koondpartei hoiak NATO suhtes arutlusel olevas valitsusprogrammis ei meeldi vasakliidule ja sotsiaaldemokraatidele. Salolaineni arvates ei jää vasakliit seetõttu valitsusest välja.

Parlamendivalimised Soomes leidsid aset 17. aprillil. Koondpartei juht Jyrki Katainen peab enim hääli kogunud erakonna liidrina valitsusläbirääkimisi, üritades seejärel moodustada uut valitsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles