Pariis: OPCW-l tuleb võimaldada Süüria mürgirelvad hävitada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPCW uurijaid vedavad ÜRO sõidukid saabumas Damaskusesse.
OPCW uurijaid vedavad ÜRO sõidukid saabumas Damaskusesse. Foto: ALI HASHISHO/REUTERS/SCANPIX

Rahvusvaheline keemiarelvade valvekoer Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) on Süürias Doumas uurimas 7. aprillil aset leidnud väidetavat keemiarünnakut.

Venemaa teatas täna, et lubab OPCW uurimisse mitte sekkuda. «Venemaa kinnitab, et on pühendunud missiooni turvalisuse ja julgeoleku tagamisele ning ei sekku selle töösse,» teatas Moskva.

OPCW uurimisele on lubanud igakülgselt kaasa aidata ka Süüria valitsus.

Samas kritiseerisid nad karmilt Ameerika Ühendriike, öeldes, et nädalavahetusel korraldatud rünnak Süüria hoonetele oli üritus õõnestada OPCW missiooni usaldusväärsust.

OPCW korraldas täna oma Hollandis Haagis asuvas peakorteris erakorralise kohtumise, et keemiarelvade kasutamist Süürias arutada. Selle käigus nõudis Prantsusmaa, et OPCW-l peab olema võimalik Süüria keemiarelvad hävitada. 

«Praegu on prioriteet anda tehnilisele sekretariaadile vahendid Süüria programmi hävitamise lõpuleviimiseks,» ütles suursaadik Phillipe Lalliot OPCW erakorralisel istungil. «Me kõik teame pärast hiljutisi rünnakuid, et Süüria on pärast 2013. aastat säilitanud salajase keemiaprogrammi.»

Süüria ühines 2013. aastal OPCWga ja tunnistas mürgirelvavarude olemasolu. OPCW täitevnõukogu teatas 2014. aastal, et Süüria keemiarelvavarud on likvideeritud, kuid kinnitas hiljem, et 2017. aasta rünnakus Khan Sheikhuni linna vastu riigi põhjaosas kasutati sariini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles