Soomest on Süüriasse ja Iraaki sõtta läinud umbes 20 naist ja 30 last

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe võitlejate naised ja lapsed Kirde-Süüria põgenikelaagris oma saatust ootamas.
ISISe võitlejate naised ja lapsed Kirde-Süüria põgenikelaagris oma saatust ootamas. Foto: Arianna Pagani/SIPA/Scanpix

Soomest on Süüria ja Iraagi sõjakolletesse reisinud umbes 20 naist ja 30 last, teatas Soome siseministeerium tänases raportis.

Sõjakolletesse reisinud naistest mõned tootsid propagandat ISISele. Üks naistest ähvardas sotsiaalmeedias ka Soome šiiitide kogukonda, selgus raportist, millega uuriti vägivaldse äärmusluse hetkeolukorda.

Riigist lahkunud naised hoiavad peamiselt kodu ja lapsi. Samas rõhutati raportis, et nad huvituvad aina enam propaganda tootmisest ja sõjaoperatsioonides osalemisest. Nende puhul saab rääkida ka värbamisest, lisati dokumendis.

Raporti andmeil lõid Süüriasse ja Iraaki läinud naised omavahelise suhtlusvõrgustiku.

«Naised on viibinud konfliktipiirkonnas kaua, mis tähendab, et neil on pikem kokkupuude vägivaldse ideoloogiaga ning neil on tekkinud laiem rahvusvaheline võrgustik,» öeldakse dokumendis.

Alates 2012. aastast on Süüria ja Iraagi lahingutandrile reisinud Soomest kinnitatud andmeil kokku üle 80 täiskasvanu. Kaitsepolitsei hinnangul on arv suurem.

Soome andmeil reisiti enim sinna aastatel 2012-2016.

Süüria ja Iraagi lahingutandrilt on naasnud kokku umbes 20 inimest ning arvatakse, et piirkonda läinutest 15-25 said surma. Raportis öeldakse, et piirkonnast on eriti raske lahkuda meestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles