Britid loodavad korvata Brexiti kahjusid tehes äri endiste asumaadega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Londonis.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Londonis. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / Scanpix

Ühendkuningriik loodab sel nädalal toimuval Rahvaste Ühenduse kohtumisel tihendada kaubandussidemeid oma endiste asumaadega, ajal mil valmistutakse lahkumiseks Euroopa Liidu ühisturult.

Ühendkuningriik tugineb organisatsiooni analüüsile, mis toob välja Rahvaste Ühenduse riikide vahelise kaubanduse eeliseid nende ühise keele ja õigussüsteemi valguses.

Samuti prognoosib ühenduse 2018. aasta kaubandusülevaade, et organisatsioonisisene kaubandus kasvab 2020. aastaks 17 protsenti 700 miljardi dollarini.

«Ühendkuningriigil on võimalus Brexiti-järgsel perioodil sõlmida uusi kahepoolseid kaubandusleppeid sellest huvitatud Rahvaste Ühenduse liikmetega,» kirjutati raportis.

Briti peaminister Theresa May ütles: «Meie Rahvaste Ühenduse pere moodustab juba viiendiku ülemaailmsest kaubandusest ning peame jätkama koostööd, et sellel tugeval vundamendil arendada olemasolevaid kaubandusühendusi ja rajada ka uusi.»

Ühenduse ärijuht Jonathan Marland ütles ajalehele The Times, et Suurbritannia «hülgaks oma kohustused,» kui ei suurendaks eksporti liikmesriikidesse ja ei veenaks neid vabakaubandust pidama.

Briti ajakiri The Economist kirjutas aga, et Suurbritannia ja Rahvaste Ühenduse vaheline kaubandus on mahult väike ning idee, et see suudab asendada kaubandust Euroopa Liiduga on luul.

Kaupade ja teenuste mõttes tegi 2016. aastal Ühendkuningriik rohkem äri 15 riigiga – üheksa neist Euroopa Liidust – kui ma oma suurimate kaubanduspartneritega Rahvaste Ühenduses, nimelt Kanada ja Indiaga. Seejuures moodustab kaubandus Euroopa Liiduga Briti kaubandusest pea poole, samas kui kaubandus Rahvaste Ühendusega moodustab vaid kümnendiku.

Rahvaste Ühendus koosneb 53 riigist, mis on peamiselt Briti endised asumaad, ning hõlmab umbes kolmandikku maailma elanikkonnast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles