Jaapani peaminister astub ilmselt skandaalide tõttu juunis tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaministrit Shinzo Abet on räsinud süüdistused onupojapoliitikas.
Jaapani peaministrit Shinzo Abet on räsinud süüdistused onupojapoliitikas. Foto: ISSEI KATO / REUTERS / SCANPIX

Jaapani endine peaminister Junichiro Koizumi ütles ajakirjandusele, et tõenäolistelt astub korruptsiooniskandaali sattunud valitsusjuht Shinzo Abe juunis tagasi, et säästa nii oma parteid suurematest tagasilöökidest enne tuleva aasta valimisi.

Aastatel 2001–2006 Jaapani peaministriks olnud Koizumi ütles nädalaajakirjale Area, et septembris toimuvatel Liberaaldemokraatliku Partei juhi valimistel uuesti erakonna etteotsa pürgides teeks Abe parteile kahju ning seepärast võib oodata, et ta astub tänavu suvel, enne kui parlament lõpetab oma istungjärgu, tagasi.

Abe mainele on andnud ränga hoobi süüdistused onupojapoliitikas.

Väidetavalt on ta olnud osaline riigimaa müügis alla selle väärtuse Osakas tegutsevale marurahvuslikule lasteaiale, mis on seotud tema naise Akie Abega.

Peaminister on järjekindlalt eitanud igasuguseid rikkumise ja lubanud tagasi astuda, kui peaks selguma, et ta ise või tema naine on sekkunud maa müüki.

Jaapani rahandusministeerium tunnistas hiljuti, et võltsis dokumente, mis käsitlevad otsust müüa maa lasteaiale 85-protsendise allahindlusega, kõrvaldades paberitest viited Abele ja tema naisele.

Abet on süüdistatud ka mõjujõu kasutamises, et aidata ühel oma sõbral saada luba veterinaarmeditsiini kooli asutamiseks. Peaminister on neidki süüdistusi eitanud.

Eelmisel nädalal tuli aga päevavalgele kooliga seotud dokument, kus on öeldud, et «teema puudutab peaministrit».

Pühapäeval avalikustatud Nippon TV uuring näitas, et toetus Abele on kahanenud kõigest 26,7 protsendini, mis on madalaim alates 2012. aasta detsembrist, kui ta ametisse sai. Täna avaldatud ajalehe Asahi uuring annab Abe toetuseks 31 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles