Eurokonservatiivid lubavad Orbáni korrale kutsuda

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakslane Manfred Weber juhib europarlamendi suurimat fraktsiooni, konservatiivset Euroopa Rahvaparteid, kuhu Eestist kuulub IRL.
Sakslane Manfred Weber juhib europarlamendi suurimat fraktsiooni, konservatiivset Euroopa Rahvaparteid, kuhu Eestist kuulub IRL. Foto: Caro / Teich / Scanpix

Värskete küsitluste kohaselt kaotavad praeguse europarlamendi kaks suurimat fraktsiooni – konservatiivne Euroopa Rahvapartei (EPP) ja sotsiaaldemokraadid – järgmistel valimistel kümneid kohti tõusuteel olevatele liberaalidele ning nii vasak- kui parempopulistidele.

Olete uhke, et Ungari valimised võitis teie liige Fidesz, kelle kohal ripub sanktsioone võimaldava Lissaboni leppe artikkel 7 käikulaskmine?

Erakond on EPP liige ja nad võitsid ligi 50 protsenti ungarlaste häältest. Ungari kõrge osalusega valimistel toetas pea iga teine inimene Viktor Orbánit ja Fideszit – sestap ma neid ka õnnitlesin.

Enne, kui alustame tülitsemist ja negatiivseid arutelusid, peame austama riiklike valimiste tulemusi. Vabandust, aga ungarlased otsustasid nii, sõltumata sellest, kas see meile meeldib või mitte. Valimistulemuste austamine on ELi demokraatia jaoks oluline. Muu osas oleme EPPs selgesõnalised selle osas, et punased jooned on olemas. Kui Fidesz ja Orbán neid ületavad, tulevad meil suured probleemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles