94-aastane endine Auschwitzi valvur võidakse noortekohtu ette saata (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi surmalaager.
Auschwitzi surmalaager. Foto: AGENCJA GAZETA/Reuters/Scanpix

Saksamaa prokurörid esitasid tapmistele kaasaaitamise eest süüdistuse 94-aastasele endisele Auschwitzi surmalaagri valvurile.

Stuttgarti prokurör teatas, et mehele esitati süüdistus tapmistele kaasaaitamise eest. Kohtu alla võib ta minna lähedalasuvas Mannheimis. Süüdistatav on Saksamaa kodanik, kes sündis tänapäevase Serbia territooriumil asuvas Ruma linnas, tema nime ei avalikustatud. 

Toona 19-aastane mees alustas väljaõpet Auschwitzis 1942. aasta oktoobris ja töötas seal 1942. aasta detsembrist kuni 1943. aasta jaanuarini. Prokuröride sõnul toetas ta laagris toimuvat ja aitas sellega kaasa juutide hävitamisele.

Selle aja jooksul saabus prokuröride andmetel Auschwitzi vähemalt 15 rongitäit inimesi, kelle võimekusele tööd teha anti saabumisel hinnang. Prokuröride hinnangul määrati vähemalt 13 335 nendest inimestest tööks kõlbmatuteks ja tapeti Auschwitz-Birkenau gaasikambrites.

Kohtualune ütles oma kaitsja kaudu, et ta polnud kursis tapmiste tausta, tahtluse ega tapmistele eelnenud protseduuridega.

Mannheimi kohus peab nüüd otsustama, kas mehe üle hakatakse ka kohut mõistma. Kui otsustatakse, et kohtumõistmine on asjakohane, siis tuleb 94-aastasel mehel minna noortekohtu ette, sest ta oli väidetavate kuritegude toimepanemise ajal teismeline.

Auschwitz-Birkenau surmalaagris tapeti aastatel 1940-1945 üle miljoni juudi. Saksamaa on viimasel ajal hakanud tegema jõupingutusi, et surmalaagrite töötajad kohtu ette tuua.

Rohkem kui 60 aastat mõistsid Saksamaa kohtud natsikurjategijate üle õigust vaid siis, kui tõendid näitasid, et nad olid isiklikult tapmiste eest vastutavad.

John Demjanjuk.
John Demjanjuk. Foto: Christof Stache/AFP/Scanpix

2011. aastal leidis aset märgiline kohtuprotsess, mil John Demjanjuk mõisteti Sobibori koonduslaagris juutide hävitamisele kaasaaitamise eest viieks aastaks vangi. Demjanjuk töötas samuti laagris valvurina. See andis võimaluse mõista kohut ka teiste endiste valvurite üle.

Pärast seda on aset leidnud kolm kohtuprotsessi endiste surmalaagrite valvurite üle. Kaks kohtualust, Reinhold Hanning ja Oskar Gröning mõisteti süüdi, aga on tänaseks surnud. Kolmas kohtuprotsess Hubert Zafke üle katkestati pärast seda, kui kohtunikke süüdistati erapooletuses. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles