USA: Venemaa võis Doumas keemiarünnaku tõenditega manipuleerida (11)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnak Douma linnaosale.
Õhurünnak Douma linnaosale. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Venemaa võis külastada Süürias Douma linnas väidetava keemiarelvarünnaku sündmuspaika ja «manipuleerida» tõenditega, lausus esmaspäeval USA suursaadik Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioonis (OPCW).

«Meie arusaam on, et venelased võisid külastada rünnakupaika,» ütles Ken Ward OPCW täitevnõukogu erakorralisel kohtumisel Haagis.

«Muretseme, et nad võisid seda mõjutada, eesmärgiga nurjata OPCW teabekogumismissiooni püüdlused viia läbi efektiivne uurimine,» lisas ta kõnes, mille teksti koopia jõudis uudisteagentuuri AFP kätte.

Kui USA mure leiab kinnitust, siis tõstatab see «tõsiseid küsimusi» missiooni võimest teha oma tööd, lausus Ward.

OPCW arutas esmaspäeval suletud uste taga Douma rünnakut, mis toimus 7. aprillil ja milles sai surma vähemalt 40 inimest. Kahtlustatakse, et ohvrid surid kloorgaasi mürgistusse.

USA suursaadik ärgitas 41-liikmelist OPCW-d juhtivat täitevnõukogu «mõistma hukka Süüria valitsuse keemiahirmuvalitsust ning nõudma nende õõvastavate rünnakute eest vastutajate rahvusvahelisele vastutusele võtmist».

Lisaks ärgitas ta Süüriat «lõpetama seda näitemängu», «viivitamatult peatama kõik» keemiarünnakud ning «viivitamatult deklareerima ja demonteerima kõik oma keemiarelvaprogrammi osised».

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles