May süüdistas Damaskust ja Moskvast keemiarünnaku faktide varjamises (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Theresa May.
Suurbritannia peaminister Theresa May. Foto: SIMON DAWSON/AFP/Scanpix

Briti peaminister Theresa May süüdistas esmaspäeval Süüria valitsust ja Venemaad katsetes varjata ohvriterohke keemiarünnaku asjaolusid.

May ütles alamkojas, et ükski Süüria sõjas osalev rühmitus poleks suutnud 7. aprillil Doumas korraldatud rünnakut sooritada ning selleks on võimeline ainult režiim.

«Süüria režiim on väidetavalt teinud katseid varjata tõendeid Doumast evakueeritud inimesi läbi otsides, et takistada proovide väljasmugeldamist piirkonnast. Lisaks käib laiem operatsioon rünnaku asjaolude varjamiseks, mida toetavad venelased,» lausus ta.

Peaminister kaitses parlamendisaadikute ees otsust liituda USA ja Prantsusmaa õhu- ja raketilöökidega Süüria režiimi keemiarelvataristu pihta.

Rünnak korraldati vastuseks arvatavale keemiarünnakule Damaskuse lähistel Doumas 7. aprillil, kus aktivistide teatel hukkus üle 40 inimese.

May andis korralduse raketirünnakuteks Süürias koos USA ja Prantsusmaaga, konsulteerimata eelnevalt parlamendiga. Opsitsiooniliste leiboristide liider Jeremy Corbyn ütles et rünnaku seaduslikkus oli «küsitav» ning kutsus võtma vastu uut seadust, mis ei laseks Briti valitsusel parlamendi toetuseta sõjategevust alustada.

Peaminister ütles, et parlamendiga konsulteerimine oleks olnud ebapraktiline, sest alamkoda oli kevadvaheajal ja mõned rünnakuotsuse taga olnud luureandmed olid salajased.

May sõnul ei jäänud lääneliitlastel pärast Douma rünnakut muud üle, kui püüda piirata keemiarelvade «õõvastavat» kasutamist. Sõjaline aktsioon «oli õige mitte üksnes moraalselt, vaid ka õiguslikult», lausus valitsusjuht.

Ühtlasi lükkas Briti peaminister tagasi süüdistused, et ta liitus sõjalise aktsiooniga USA presidendi Donald Trumpi mahitusel. Ühendkuningriik tegutses, sest see oli riigi rahvuslikes huvides ja me usume, et see oli õige tegu, ütles May, lisades, et keemiarelvade kasutamine ei saa jääda vastuseta.

«Me ei saa lubada keemiarelvade kasutamise normaliseerimist ei Süürias, Ühendkuningriigi tänavatel ega ka mujal,» ütles Briti valitsusjuht.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) direktor Ahmet Üzümcü ütles esmaspäeval Haagis organisatsiooni täitevnõukogu erakorralisel istungil, et Süüriasse Douma keemiarünnakut uurima saabunud ekspertrühma pole veel lahendamata julgeolekuküsimuste tõttu linna lubatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles