G7 päris Venemaalt aru Salisbury rünnaku kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPCW töötajad Salisbury rünnakupaika saabumas.
OPCW töötajad Salisbury rünnakupaika saabumas. Foto: Reuters/ScanPix

Juhtivate tööstusriikide rühmituse G7 välisministrid kutsusid esmaspäeval Venemaad üles andma ammendavaid selgitusi närvimürgirünnaku kohta endise topeltagendi vastu Suurbritannias, nimetades seda ohuks kõigile.

"Me ärgitame Venemaad vastama kõigile Salisbury intsidenti puudutavatele küsimustele," on öeldud ühisavalduses.

G7 riigid kutsusid Venemaad vastavalt oma rahvusvahelistele kohustustele täielikult avalikustama oma varem varjatud Novitšoki programmi Keemiarelva Keelustamise Organisatsioonile (OPCW).

Novitšok on rühm surmavaid keemilisi ühendeid, mis teadaolevalt töötati välja Nõukogude Liidus 1970. ja 1980. aastatel.

Paljud Euroopa Liidu ja NATO liikmesmaad ja veel mitmed riigid saatsid seoses Salisbury juhtumiga koordineeritud sammuna välja kokku üle 150 Vene diplomaadi. Venemaa vastas peegelmeetmetega.

Suurbritannia on süüdistanud Moskvat katses tappa Inglismaal Salisbury linnas endine Vene luuraja Sergei Skripal ja tema tütar Julia.

OPCW kinnitas oma testide põhjal brittide järeldusi rünnakus kasutatud aine päritolu kohta.

Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan ja USA, aga ka Euroopa Liit on öelnud, et nad on ühtsed Salisbury rünnaku karmil hukkamõistmisel.

Nad väljendasid nõusolekut Londoni hinnanguga, et rünnaku eest kannab vastutust Vene Föderatsioon, ning muud usutavat seletust sellele pole.

"Igasugune keemiarelva kasutamine riikliku toimija poolt on igasugustel asjaoludel rahvusvahelise õiguse ja keemiarelva konventsiooni selge rikkumine," märgiti avalduses.

"See on oht meile kõigile. Nende kasutamine on põlastusväärne, täiesti vastuvõetamatu ning tuleb süsteemselt ja karmilt hukka mõista."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles